Danescu, ARB: Exista 11 proiecte de lege pentru sistemul bancar cu un impact de 10 mld. euro

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 10:35
1320 citiri
Danescu, ARB: Exista 11 proiecte de lege pentru sistemul bancar cu un impact de 10 mld. euro

Initiativele legislative cu impact asupra activitatii bancilor comerciale, care se afla in prezent in circuit parlamentar, insumeaza un impact de 10 miliarde de euro asupra sistemului bancar din Romania, a declarat, joi, presedintele Executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, in cadrul unui Forum pe teme economico-financiare organizat de Confindustria Romania.

"In momentul de fata sunt aproximativ 11 initiative legislative care insumeaza un impact asupra sistemului bancar din Romania de 10 miliarde de euro. Si totalul neperformantei, astazi, la nivelul sistemului bancar este de 11 miliarde de euro", a explicat Danescu.

El a precizat ca bancile sunt blamate pe nedrept in Romania, dar practica face parte dintr-un joc, valabil si la nivel european, denumit "Jocul Acuzelor". "Daca intr-o economie nu poti sa cresti numarul de locuri de munca, daca nu reusesti sa cresti veniturile cetatenilor, poate ca, dat fiind ca Europa sta cu fata la electorat, trebuie sa oferi ceva. Si daca nu poti oferi locuri de munca si venituri mai mari populatiei, poate poti sa reduci cheltuielile. Si daca poti sa reduci cheltuielile nu cu banii tai, atunci este binevenit", a mai spus reprezentantul ARB.

Danescu a facut o comparatie intre sistemul bancar romanesc si cel european, in ipoteza in care ar trebui sa convinga un investitor sa investeasca in sistemul bancar din Romania. "Nivelul activelor bancare in Europa fata de PIB este de 360%, in Romania de 64%. Deci nevoia de finantare in Romania este mult mai mare decat cea la nivel european. In Europa s-au intamplat cazuri nefericite in care bancile au fost ajutate cu bani publici, in Romania nu s-a intamplat acest lucru. In Europa creditele neperformante se ridica la 8%, in Romania - la 17%. Am putea face un indicator rapid si am putea spune ca, in timp ce bancile au venit mult mai repede in Romania decat alte industrii, ca si grupuri mari, au riscat mult mai mult decat la nivel european avand pierderi mult mai mari, nu au primit niciun fel de ajutor public si nu au cerut niciodata. Stimati actionari, va rog sa investiti in Romania, dar va rog sa tineti cont de faptul ca deja s-au investit 50 de miliarde de euro, 11 miliarde sunt pierdere si exista un potential risc de 10 miliarde de euro", a subliniat presedintele executiv al ARB.

#Danescu ARB, #legislatie bancara , #Management

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Cum arată un calcul al salariului minim în funcție regulile UE. Ultima creștere încearcă o aproximare a directivei din 2022, pe ultima sută de metri
  2. Ce se întâmplă cu popririle angajaților și cu concediile medicale după creșterea salariului minim. Efectele puțin discutate