Companiile subestimeaza impactul pe care il au angajatii in declansarea problemelor de securitate IT

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 16:48
1760 citiri
Companiile subestimeaza impactul pe care il au angajatii in declansarea problemelor de securitate IT

Cea mai mare parte a companiilor din Europa de Est, respectiv 87%, s-au confruntat cu un incident de securitate intern care a dus la pierderea de informatii, potrivit studiului Global Corporate IT Security Risks 2013.

Cele mai comune trei tipuri de amenintari interne sunt vulnerabilitatile sau defectele din software-ul existente, bresele de securitate cauzate de o eroare umana si pierderea sau furtul dispozitivelor mobile, potrivit studiului realizat de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab.

Majoritatea companiilor din lume inteleg importanta masurilor preventive de securitate IT si le pun in aplicare. Pentru a minimiza riscurile la adresa securitatii interne, 57% dintre organizatiile intervievate au structuri de retea care separa retelele de tip "mission-critical" de alte retele, iar 51% dintre companii au implementat diferite niveluri de acces la sistemele IT.

Angajatii nu respecta intotdeauna politicile existente de securitate ale companiei

Cu toate acestea, multe companii considera ca masurile existente sunt insuficiente si pun in aplicare tot mai multe noi solutii de securitate, care sa implementeze politicile de securitate si sa ofere protectie suplimentara impotriva scurgerilor de informatii.

De exemplu, mai putin de jumatate dintre companiile intervievate folosesc solutii pentru controlul aplicatiilor, controlul dispozitivelor sau programe anti-malware pentru dispozitivele mobile. Un numar si mai mic de organizatii au implementat o solutie de tip Mobile Device Management (28%) sau de criptare pentru dispozitivele mobile (36%).

O alta problema este faptul ca angajatii nu respecta intotdeauna politicile existente de securitate ale companiei si, in plus, mai putin de jumatate dintre firme (32%) au stabilit sanctiuni si masuri disciplinare clare pentru situatiile in care politicile de securitate sunt incalcate. Intre timp, mai putin de jumatate (doar 33%) dintre companiile chestionate considera ca politicile de securitate sunt apreciate de catre personalul companiei.

In plus, rezultatele studiului releva faptul ca intreprinderile mici si mijlocii din intreaga lume au un nivel chiar mai scazut de utilizare a solutiilor de securitate fata de corporatii.

#securitate informatica, #studiu securitate, #securitate companii , #Management