Companiile tehnologice din Regatul Unit sunt disperate: Brexit lasa tara fara ingineri

Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 13:26
12247 citiri
Companiile tehnologice din Regatul Unit sunt disperate: Brexit lasa tara fara ingineri
Foto: Southwales.ac.uk

Firmele cu profil tehnologic din Marea Britanie se arata ingrijorate de faptul ca iesirea tarii din blocul comunitar le-ar putea lasa fara forta de munca instruita si experimentata din restul tarilor europene, cu un impact serios asupra numarului de profesionisti din sector.

Mai bine de o treime dintre angajatori sunt convinsi ca, in urmatorii 4-5 ani, bazinul de recrutare se va restrange dramatic, pe masura ce accesul la piata muncii din UE va fi restrans in urma Brexi, iar de pe bancile scolilor britanice ies tineri tot mai slapb pregatiti si fara experienta, arata CNBC.

Un sondaj efectuat in randul a 400 de angajatori din sectorul tehnologic arata ca 62% dintre acestia sunt dezamagiti de cunostintele acumulate de tinerii ingineri britanici, iar 68% considera ca invatamantul tehnic superior din tara va ramane in urma cu noile descoperitri din domeniu.

Pe de alta parte, 5% dintre intervievati cred ca Brexit va avea un impact pozitiv in acest sens, 23% opineaza ca nu se va simti nicio schimbare majora in acest sens, iar 36% inca nu stiu ce sa creada.

"Cererea de ingineri pe piata muncii este in crestere, dar raportul scoate si mai bine in evidenta problema aptitudinilor si experientei viitorilor angajati.

In urmatorul deceniu ne vom confrunta cu un deficit de ingineri pe piata muncii, iar cum Brexit ridica si problema experientei si cunostintelor angajatilor, devine mai important ca oricand sa pregatim o generatie viitoare de talente in inginerie si tehnologie", apreciaza Naomi Climer, presedintele Institutului de Inginerie si Tehnologie din regat.

O solutie identificata de reprezentantii institutului consta in efectuarea practicii de catre studenti direct sub indrumarea angajatorilor din Regatul Unit, o campanie in acest sens urmand sa fie derulata in curand in randul universitatilor tehnice din Marea Britanie.

"Angajatorii si institutiile de invatamant trebuie sa intareasca legaturile pentru a se asigura ca experienta dobandita in cadrul programelor de practica are in vedere viitoarea lipsa de talente din sector", a mai spus Climer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata muncii Marea Britanie, #joburi marea britanie, #companii tehnologice, #brexit , #Joburi