Antreprenor britanic: Devenim dependenti de muncitorii est-europeni

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 15:56
3862 citiri
Antreprenor britanic: Devenim dependenti de muncitorii est-europeni
Foto: The Telegraph

Directorul general al celei mai mari companii de constructii din Marea Britanie, Travis Perkins, sustine ca forta de munca din estul Europei a avut un impact benefic asupra economiei tarii, reducand costurile cu renovarea locuintelor.

John Carter, directorul Travis Perkins, o companie cu o cifra de afaceri anuala de 5,6 miliarde de lire considera ca forta de munca din fostul bloc comunist a schimbat mentalitatea britanicilor in privinta renovarii locuintelor.

"Am trecut de la lucrarile in regie proprie la angajarea muncitorilor specializati", afirma Carter intr-un articol din ziarul The Telegraph.

Fara competitie locala

Pentru directorul de la Travis Perkins, est-europenii sunt cei care au relansat concurenta in sectorul constructiilor si lucrarilor de amenajari interioare.

"Modificarea in mentalitatea britanicilor s-a petrecut odata cu venirea acestor muncitori calificati si competenti. Britanicii au abdicat de la stilul DIY care era popular in urma cu un deceniu si jumatate", explica John Carter.

Chiar daca acesta recunoaste meritele muncitorilor din estul Europei in reglarea preturilor pe piata lucrarilor in constructii, o alta ingrijorare ii macina acum pe insulari.

Din punctul sau de vedere, modificarea mentalitatii in randul populatiei locale a fost atat de puternica, incat cei mai multi britanici sunt lipsiti de orice aptitudini practice.

"In ultimii 10 ani am inversat capacitatea de a face lucrari in regie proprie in casele noastre. Vom deveni dependenti de angajarea unor muncitori pentru aceste lucrari.

Exista o lipsa de ambitie in randul populatiei si toata lumea cauta sa se bucure de avantajele vietii sociale decat sa efectueze reparatii in casa", sustine directorul companiei de constructii.

Dezastru pe piata de bricolaj

Printre primii est-europeni care au avut portile deschise pe piata muncii din Regatul Unit se numara polonezii, in 2004, romanii si bulgarii obtinand dreptul de a munci legal in Marea Britanie abia de anul trecut.

Insa, lipsa de interes a britanicilor de a mai efectua lucrari de reparatii in case se resimte destul de drastic pe piata de bricolaj din insula.

Travis Perkins, care detine si lanturile de magazine Wickes, Toolstation si Tile Giant a anuntat ca va deschide alte 400 de magazine in viitor, dar este singurul retailer care recurge la o astfel de miscare.

Compania rivala B&Q a anuntat inchiderea a 60 de magazine, in timp ce Homebase, un alt retailer de materiale de constructii, a decis sa inchida un sfert din outleturi.

Directorul general al Travis Perkins spune ca secretul este sa ai cat mai multe magazine de nivel mediu, acoperind in acelasi timp o zona cat mai larga de distributie.

Magazinele Wickes, de exemplu, ofera, in medie, 11.000 de produse la rafturi, in timp ce rivalii de la B&Q si Homebase au gestionat outleturi cu peste 40.000 de produse.

"Prefer ca clientii nostri sa vina cu un muncitor profesionist care sa aleaga fix ce ii trebuie din magazin. In cele din urma toata lumea pleaca multumita, iar treaba este facuta mult mai bine", spune Carter.

Conform datelor oferite de Travis Perkins, o vizita de aprovizionare a unui constructor intr-un magazin Wickes dureaza aproximativ 8 minute, dupa care acesta se indreapta spre locul unde are contractate lucrari.

O varianta pe care compania abia acum o pune in practica este cea a comenzilor online urmata de livrari rapide direct la locatie.

Compania se asteapta ca segmental online al afacerii sa aduca vanzari de peste 100 de milioane de lire in acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#muncitori Marea Britanie, #muncitori romani Marea Britanie, #piata bricolaj Marea Britanie , #Joburi