Lectia de 4 minute despre prezentarile cu public

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 12:15
3354 citiri
Lectia de 4 minute despre prezentarile cu public

Cand te duci la emisiunea Arena Leilor sa iti prezinti ideea de afaceri sau cand vorbesti in fata unui investitor despre finantarea unui proiect, ai la dispozitie cateva zeci de secunde ca sa atragi atentia si cateva minute ca sa convingi.

Exista suficiente studii care atesta acest fapt, dar cel mai simplu este sa te raportezi la propria ta experienta. Gandeste-te la o situatie clasica:

Te afli intr-o sala de conferinta si urmeaza sa urce pe scena urmatorul speaker...

Ce gandesti?

La ce te astepti?

Ce iti spui in primele zeci de secunde in care vorbitorul face deschiderea prezentarii sale?

Fie ca te-ai gandit deja la asta, fie ca nu, e bine sa stii ca omul de pe scena are la dispozitie cam 4 minute in care sa se pozitioneze in fata ta si a celorlalti participanti ca om care merita sa fie ascultat sau ca persoana care iti va... pierde timpul.

Si acum... te invit pe scena...

Faptul ca stim acest lucru esential despre prezentarile cu public ar trebui sa ne dea de gandit atunci cand ne pregatim sa vorbim in fata unui grup.

Daca nu iti stabilesti credibilitatea ca speaker din primele minute, intregul continut al prezentarii tale va fi considerat nerelevant sau prea teoretic sau pur si simplu va trece neobservat.

Desigur, fraza de mai sus este o exagerare, dar nu una foarte mare...

Majoritatea celor care au de tinut prezentari "prefera" sa petreaca 90% din timp gandindu-se ce vor spune sau si mai nefericit, aranjand slide-uri.

Astfel, nu le mai ramane timp pentru pregatirea cu grija a primelor 4 minute.

Ce e de facut?

In primul rand, asigura-te ca vorbesti despre lucruri la care te pricepi. Asta iti va da suficienta relaxare si autoritate.

In al doilea rand, fa-ti un plan general cu ceea ce urmeaza sa spui ca mesaje cheie pe parcursul prezentarii (de regula intr-o prezentare de 30 de minute "incap" cam 3 idei principale, daca vrei sa le si sustii cu argumente). Nu zabovi prea mult in acest stadiu.

Pur si simplu fa o schita a prezentarii.

In al treilea rand, pregateste inceputul prezentarii, pana cand ceea ce ai de spus in primele 4 minute este extrem de clar in mintea ta.

In al patrulea rand, gandeste-te cum vei argumenta fiecare dintre punctele principale ale prezentarii tale.

In final, ocupa-te de slide-uri si alte fineturi...

In concluzie, da prioritate prioritatilor atunci cand te pregatesti.

Majoritatea vorbitorilor incep cu slide-urile si lasa la final pregatirea primelor minute, dar pentru ca stau prea mult sa detalieze slide-urile nu le mai ramane timp pentru pregatirea deschiderii....

Nu face aceasta greseala...

Costa mult, iar acest cost se masoara in impact scazut asupra publicului, pierderi de atentie si propagarea unei imagini de "acceptabil" in loc de imagine de "carismatic".

Te incurajez, asadar, sa pregatesti intens primele 4 minute cand ai de facut prezentari. Acest obicei te va ajuta inclusiv in negocierile importante purtate cu o singura persoana sau cu grupuri mici, de genul investitorilor sau a viitorilor parteneri de proiecte.

...te incurajez sa te folosesti de tehnicile din Speaker Elite, cursul video gratuit din care vei invata cum sa devii un speaker mai bun!

Inspiratie!

Articol semnat de Andy Szekely, autor, speaker, antreprenor

Andy Szekely este antreprenor, autor, specialist in Peak Performance si speaker motivational profesionist cu o experienta de 17 ani in domeniu si creatorul programului Speaker Elite. Proiectul sau semnatura este Bootcamp University - tabara de training intensiv pentru dezvoltarea personala si profesionala a adultilor cu spirit antreprenorial. Ca autor, Andy a publicat 5 carti si a produs peste 100 de ore de materiale multimedia pentru educatia adultilor.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#cursuri prezentare, #Andy Szekely, #impact prezentare , #Investitii