Ce asteptari are mediul de afaceri in 2014

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:30
2851 citiri
Ce asteptari are mediul de afaceri in 2014

Impactul total al crizei financiare este inca greu de estimat, la fel ca si efectele negative pe care le poate avea asupra mediului de afaceri si economiei in general. Cu toate acestea, cei mai importanti jucatori din piata de business au trecut in revista cele mai importante aspecte care pot ajuta mediul de afaceri.

Nivelul ridicat de fiscalitate, concurenta si lipsa cererii sunt principalele probleme invocate de companii, potrivit unui sondaj realizat de Directia de Stabilitate Financiara a BNR, prezentat de economistul sef al bancii centrale, Valentin Lazea.

"Directia Stabilitate Financiara a facut un sondaj pe un esantion reprezentativ de firme cu cele mai presante probleme in perioada aprilie-septembrie si accesul la finantare nu se afla in topul primelor trei probleme, ci nivelul ridicat al fiscalitatii, concurenta si lipsa cererii", a declarat miercuri Lazea in cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente financiar-bancare ale anului 2013, cu tema "Lectii invatate in 5 ani de criza".

Asteptarile mediului de afaceri in 2014

Potrivit reprezentantilor din piata de business, stimularea investitiilor, atragerea mai multor fonduri europene, accelerarea procesului de creditare in special pe partea de companii si incurajarea consumului ar trebui sa se numere printre prioritatile anului 2014.

"In 2014 vom avea o crestere economica mai lenta decat in acest an, de circa 2%. De asemenea, si contributia exporturilor va fi mai scazuta anul viitor. Este foarte binevenita incercarea Guvernului de a stimula consumul, insa prioritara trebuie sa fie stimularea investitiilor intrucat doar acestea pot aduce un plus cresterii economice potentiale si crearii locurilor de munca" a declarat Melania Hancila, manager Deloitte Consultanta.

De aceiasi parere este si Wargha Enayati , presedinte Reteaua privata de sanatate Regina Maria, care sustine ca atat consumul, cat si investitiile trebuie sa fie scopul anului 2014.

"Sunt de acord cu incurajarea investitiilor, dar sa nu uitam ca situatia globala ar trebui luata in calcul. Eu intotdeauna ma uit la ceea ce se intampla in lume. De asta mi-e frica cel mai mult. Daca in America merge o perioada ceva mai bine, nu va ajuta pe plan global. Pana cand nu vom avea un sistem pe plan global care va functiona, nu vom avea liniste" a afirmat Wargha Enayati.

Mihai Tudorancea, Managing Director TUD Business Consulting, considera ca "daca am avea mai multa flexibilitate anul viitor, de genul o diversificare intre imprumuturi si proiecte europene, am putea avea mai multe investitii anul viitor."

Razvan Olteanu - Deputy CEO Romsys: " Din pacate nu ne asteptam la multe pe anul 2014. Atragerea fondurilor este un obiectiv."

Abuzul de insolventa, daunator creditarii

Potrivit lui Ionut Dumitru, economistului sef Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliul Fiscal, ar exista loc de indatorare bancara mai mare in special in zona IMM-urilor daca angajamentul actionarilor (capitalizarea) ar creste si daca ar scadea abuzul de insolvente.

"Ar mai fi loc de indatorare bancara, mai ales pe companii mari, dar si la IMM-uri, daca angajamentul actionarului ar creste, adica o capitalizare mai puternica si daca ar scadea abuzul de insolventa. Daca ne uitam la cele 628.000 IMM-uri existente in 2012, doar 244.000 fac profit, deci sub 40% din IMM-uri fac profit; 1 din 3 IMM-uri care fac profit au credite bancare, in timp ce la companiile mari 70% din cele cu profit au credite", a spus Ionut Dumitru in cadrul conferintei 'Lectii invatate in 5 ani de criza' organizata la Banca Nationala a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#mediu afaceri Romania, #credite banci IMM, #probleme companii Romania, #atragere fonduri europene , #Investitii