Urmeaza exodul: Bancherii din Londra vaneaza deja cele mai bune spatii de birouri din UE

Miercuri, 17 August 2016, ora 12:15
7609 citiri
Urmeaza exodul: Bancherii din Londra vaneaza deja cele mai bune spatii de birouri din UE
Foto: Wikimedia

In ciuda mesajelor linistitoare venite pana acum din partea bancilor internationale aflate in Londra, exodul impus de Brexit pare inevitabil.

Cotidianul britanic The Independent dezvaluie ca marile institutii de credit internationale au declansat o vanatoare de spatii de birouri in marile orase din UE pentru a asigura rapid transferul operatiunilor in interiorul blocului continental.

Plan de retragere

Marile institutii de credit iau in calcul scenariul cel mai negru cu privire la Brexit, iar acesta include pierderea statutului de centru bancar global al Londrei si restrictii drastice pe piata financiara din UE.

Negocierile pe tema Brexit ar putea dura aproximativ doi ani, dar bancherii vor sa fie siguri ca isi iau din timp toate masurile de precautie in vederea unei retrageri rapide din Londra. Construirea unor noi sedii, extinderea celor existente sau achizitionarea de noi spatii de birouri reprezinta astfel subiecte de mare actualitate.

"Anul acesta se pun la punct scenariile posibile, se analizeaza optiunile si se fac planuri de rezerva. Unele planuri au nevoie de timp pentru a fi puse in practica si nimeni nu va astepta pana pe 1 ianuarie pentru a descoperi apoi ca nu poate face afaceri", anunta Andrew Gray, omul care analizeaza impactul Brexit in consultanta data de PwC bancilor din Marea Britanie.

Rute diferite

Premierul Theresa May sustine ca va pastra avantaje importante pentru Regatul Unit in relatia cu UE, dar bancherii sunt deja alarmati de faptul ca Londra insista sa impuna restrictii in libera circulatie a persoanelor din Europa catre Marea Britanie, lucru care a reduce drastic bazinul de recrutare a angajatilor.

O Londra izolata ar pune probleme mari in special pentru bancile americane, acestea bazandu-se in proportie de 87% pe forta de munca din UE in cadrul sucursalelor deschise in capitala Marii Britanii.

Efectele izolarii ar urma sa reduca si performanta acestor banci, Londra avand un aport de 78% in activitatea pietelor de capital din regiune, dupa cum arata un raport al think thank-ului New Financial.

Inaintea referendumului din iunie majoritatea institutiilor de credit si-au intocmit un plan de restrangere a activitatii in Regatul Unit.

Conducerea JP Morgan a estimat ca va trebui sa mute 4.000 de angajati din Londra pe continent, Morgan Stanley vizeaza un contingent de 1.000 de persoane, in vreme ce Goldman Sachs si Citigroup au anuntat ca au luat in calcul astfel de actiuni, dar nu au oferit cifre.

Bancile europene HSBC si Deutsche Bank fac si ele planuri de retragere catre Franta si Germania. Procesul este de durata, bancile fiind nevoite sa infiinteze o noua structura legala in interiorul Uniunii, iar apoi sa se adapteze conditiilor impuse de organismele cu rol de reglementare de pe piata respectiva.

Obtinerea licentelor de operare si calculele privind capitalul necesar pentru a opera in noua piata financiara ar putea lua cativa ani, cred expertii in domeniu.

Varianta de compromis in relatiile bancilor internationale cu Londra ar consta in obtinerea unei perioade de tranzitie pentru un divort calm intre britanici si UE, ca si acordarea dreptului de libera intrare in Regatul Unit pentru cetatenii europeni in schimbul accesului la piata unica pentru diverse sectoare ale economiei britanice.

#relocare banci Londra, #impact Brexit, #piata financiara UE , #Cota de piata