Preturile locuintelor din Londra au urcat la un nou nivel record

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 15:12
1521 citiri
Preturile locuintelor din Londra au urcat la un nou nivel record
Foto: apartment-hotels.com

Preturile locuintelor din Londra au crescut cu 10% in ultimele 12 luni, la un nou maxim record, si depasesc cu 8% varful atins in 2007, inaintea crizei financiare mondiale, potrivit datelor creditorului ipotecar Nationwide, citate de CNN Money.

Pretul mediu al locuintelor din Londra a urcat cu 33.133 lire sterline in ultimele 12 luni, crestere care depaseste valoarea salariului mediu brut din Londra, de 30.471 lire, noteaza CNN Money.

Preturile locuintelor din Marea Britanie s-au prabusit cu 20% in timpul crizei, dar depasesc in prezent nivelurile din perioada premergatoare falimentului Lehman Brothers datorita dobanzilor scazute, imbunatatirii increderii in economie si sprijinului semnificativ acordat de guvern pentru stimularea creditarii ipotecare.

Astfel au aparut temeri privind aparitia unui nou balon speculativ pe piata imobiliara britanica.

Ministrul Finantelor, George Osborne, a cerut Bancii Angliei sa evalueze anual programul de subventii destinate achizitiei de locuinte. Initial, programul era conditionat de evaluari odata la 3 ani.

Programul ofera cinci ani fara plata dobanzii cumparatorilor care doresc contractarea unui credit ipotecar pentru achizitia unei locuinte noi cu avans 5% . Incepand din ianuarie, guvernul intentioneaza sa extinda programul prin asistarea cumparatorilor interesati de locuinte existente cu un pret de pana la 600.000 de lire sterline.

Banca Angliei poate recomanda guvernului sa reduca plafonul daca va constata supraincalzirea pietei. Comitetul de politica financiara al bancii a anuntat recent ca monitorizeaza vulnerabilitati care au aparut pe piata rezidentiala.

In timp ce preturile cresc in Londra, locuintele sunt mut mai ieftine si urca intr-un ritm mult mai redus in restul Marii Britanii. Astfel, la nivel national, pretul medu al unei locuinte este de 170.918 lire, in urcare cu 4,3%, potrivit CNN Money.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret locuinte Londra, #pret case Londra , #Vanzare apartamente