Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oferta de apartamente a crescut. Isi revine piata imobiliara?

Oferta de apartamente a crescut. Isi revine piata imobiliara?


Piata ofertelor imobiliare a inregistrat in luna martie o crestere peste medie, insa acest fenomen nu reprezinta neaparat un semn al revenirii pietei imobiliare, este de parere analistul imobiliar, Dr. Ion Radu Zilisteanu.

"Martie 2012 se caracterizeaza mai ales printr-o revenire a pietei la valorile medii normale in ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, dupa un start al anului 2012 in care s-a inregistrat cea mai slaba oferta imobiliara din 2007 pana in prezent", au declarat reprezentantii Anunturiparticulari.ro.

Daca in anii anteriori, trecerea de la iarna la primavara a ducea o crestere treptata a numarului de oferte noi, luna trecuta portalul a inregistrat 2500 de noi oferte, cu 65% mai mult decat in februarie.

Cele mai multe oferte - peste 1000, au aparut in cadrul sectiunii de apartamente de doua camere, in cazul apartamentelor cu trei camere au fost inregistrate 750 de noi oferte, iar numarul ofertelor noi de garsoniere a ajuns la aproape 500.

Numarul mare de noi oferte aparute pe piata indica un optimism venit din partea proprietarilor.

Zilisteanu considera ca nu este suficienta o oferta mai bogata pentru a putea sa discutam despre o revenire a pietei imobiliare.

"Daca oferta isi revine nu inseamna o revenire a pietei. Oferta era oricum mai mare ca cererea solvabila, deci nu presupune o revenire a pietei. Preturile de pe piata si numarul tranzactiilor in unitatea de timp - acestia sunt cei doi mari indicatori. Cand va creste cererea solvabila, atunci vorbim de o posibila revenire a pietei, insa acum nu, a declarat analistul pentru Business 24.

Preturile au continuat sa scada in martie

Preturile cerute de proprietari pentru garsoniere sau apartamente cu doua camere au ramas constante in luna martie, in timp ce in cazul apartamentelor de trei si patru camere, pretul a continuat sa scada si in luna trecuta.

Astfel, pretul mediu pentru o garsoniera a fost de 36.300 euro in martie, iar pentru apartamentele de doua camere, pretul mediu a fost de 57.200 euro, cu 3-4% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pretul mediu pentru un apartament de trei camere a fost de 78.500 euro in martie, in scadere cu 3% fata de luna februarie si fata de martie 2011. Pentru un apartament de patru camere, pretul mediu a fost in martie de 100.500 euro, valoare care nu s-a modificat fata de anul trecut.

Cum va evolua piata imobiliara in 2012

Piata imobiliara va evolua in 2012 intr-un mod similar cu cel al anului precedent, ceea ce inseamna scaderi de preturi de cel mult cateva procente, mai ales pentru apartamentele vechi, estimeaza Zilisteanu. In preajma alegerilor electorale, piata imobiliara ar putea sa cunoasca un blocaj de scurta durata.

"Este un fenomen de natura psihologica. Inaintea unei schimbari majore nu iei decizii de vanzare-cumpare. E posibil sa se reduca ritmul de trazactionare", a afirmat analistul.

Zilisteanu a mai amintit de noile reglementari ale Bancii Nationale privind creditarea care vor duce de asemenea la o scadere a cererii solvabile.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2575 ori