Vremea afacerilor imobiliare gen "tun" a luat sfarsit

Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 14:50
3910 citiri
Vremea afacerilor imobiliare gen "tun" a luat sfarsit

Vremea afacerilor imobiliare gen "tun" sau atitudinea vanzatorilor "take it or leave it" pare sa se fi sfarsit, iar, in momentul de fata, jucatorii activi pe piata imobiliara sunt investitori care au disponibilitati financiare, a declarat Laura Tiuca, counsel al biroului de avocatura Salans Bucuresti. "Pe piata imobiliara, conform diverselor studii realizate in acest sens, s-a resimtit, intr-adevar, o diminuare a numarului de tranzactii efectuate in prima parte a acestui an. Boom-ul imobiliar ce caracteriza piata locala nu a mai avut aceleasi rate de crestere, investitorii sunt mai prudenti, bancile - mai selective. Nu se mai vinde chiar orice, oriunde. Cu toate acestea piata imobiliara nu este inactiva", a declarat Dan Borbely, partener in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii.


Aceeasi parere este impartasita si de avocatul Laura Tiuca, managing counsel al biroului Salans Bucuresti, care considera ca vremea afacerilor imobilare gen "tun" sau atitudinea vanzatorilor "take it or leave it" pare sa se fi sfarsit.


"In momentul de fata, jucatorii activi pe piata imobiliara sunt investitorii care au disponibilitati financiare, tranzactiile sunt mult mai complexe si mai sofisticate, de aceea nivelul este mult mai ridicat si timpul de finalizare mai lung. In momentul de fata, alti investitori care foloseau parghiile finantarilor pentru a dezvolta proiecte intampina dificultati in a obtine rapid finantari", a declarat pentru NewsIn Laura Tiuca.


Avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii considera ca anul 2008 a adus cateva coretii ale preturilor, pe care le considera necesare. "Nu ma pronunt asupra dinamicii preturilor, insa nu pot sa nu observ ca anul 2008 a adus in primul rand cateva corectii ale preturilor, absolut necesare daca ne gandim la ritmul ametitor, uneori chiar artificial, in care au crescut in anii anteriori. Aceste corectii insa erau de asteptat si nu seamana deloc cu o prabusire a preturilor care sa se traduca intr-o criza pe piata imobiliara. Toti jucatorii de pe aceasta piata sunt mai atenti, iar actiunile lor se inscriu intr-un regim prudential", a spus Dan Borbely


Potrivit acestuia, Tuca Zbarcea & Asociatii a incheiat de la inceputul anului si pana acum tranzactii cu o valoare cumulata de peste 400.000.000 de euro.


"In ceea ce ne priveste, nu am inregistrat o scadere spectaculoasa a cererii de servicii juridice pe real estate. Din contra, de la sfarsitul lui 2007 si pana acum am incheiat tranzactii cu o valoare cumulata de peste 400.000.000 de euro, printre care cele mai recente sunt achizitia Iris Shopping Center de catre DEGI sau achizitia a 1,63 hectare in Satul Francez de catre dezvoltatorul Raptis Kavouras", a mai spus avocatul Dan Borbely.


De asemenea, Borbely considera ca anumite proiecte nu vor mai putea fi vandute la valori similare anului 2007, insa per ansamblu valoarea tranzactiilor din semestrul intai al anului 2008 pozitioneaza Romania in topul tarilor din regiune. In opinia sa aceast fapt constituie un indiciu ca piata si-a pastrat atractivitatea, in ciuda reducerii volumului de tranzactii.


Potrivit datelor Uninunii Nationale a Notarilor Publici din Romania de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii august au fost inregistrate 335.086 de tranzactii imobiliare. Dintre acestea, 33.478 au fost inregistrate in luna ianuarie 2008, pentru ca in luna februarie numarul acestora sa creasca la 44.217.


In luna martie tranzactiile imobiliare au inregistrat o noua crestere pana la 45.697, aceasta luna detinand pana acum cel mai mare numar de tranzactii efectuate in acest an.


Din aprilie si pana la sfarsitul lunii august numarul tranzactiilor imobiliare a fost fluctuant insa nu a coborat sub 40.000. Astfel, in aprilie s-au inregistrat 42.827 de tranzactii, in mai au crescut pana la 43.196, iar in iunie au scazut cu aproape 3.000, pana la 40.383.


In luna iulie acestea au recuperat pana la 43.239, pentru ca la sfartitul lunii august numarul tranzactiilor sa fie de 42.055.