Investitiile pe piata imobiliara in prima parte a anului, estimate la 432 milioane euro

Vineri, 08 August 2014, ora 16:47
1699 citiri
Investitiile pe piata imobiliara in prima parte a anului, estimate la 432 milioane euro

Volumul investitiilor pe piata imobiliara, inregistrat in prima jumatate a anului 2014, este estimat la 432 milioane de euro, mai mare decat oricare dintre valorile anuale inregistrate din 2008 pana in prezent, conform raportului realizat de Jones Lang LaSalle (JLL), aferent trimestrului al doilea al anului 2014, incluzand analiza spatiilor de birouri, industriale, de retail si hoteluri.

"Ne asteptam ca acest volum sa creasca semnificativ pana la sfarsitul anului si sa se apropie de nivelurile inregistrate inainte de criza, deoarece mai multe proiecte importante sunt in prezent in negocieri avansate. Dincolo de cresterea volumelor investite, tranzactiile in desfasurare ne arata ca numarul potentialilor cumparatori interesati de proprietati prime in Romania este mai mare, ceea ce reflecta o crestere semnificativa a lichiditatii din piata", apreciaza Andrei Vacaru, head of Reseach & Consultancy la JLL.

Volumul tranzactiilor imobiliare inregistrat in T2 2014 este estimat la 95 milioane euro, cu 53% mai mare decat in perioada similara din 2013. Cea mai mare tranzactie a fost achizitia Silver Mountain, un proiect mixt din Poiana Brasov ce include un hotel si o componenta rezidentiala, de catre BCR (membru al Erste Group) pentru aproximativ 50 de milioane de euro.

Desi activitatea tranzactionala din prima jumatate a anului 2014 s-a axat in principal pe segmentul de birouri, care a reprezentat mai mult de 62% total, retailul a inceput sa atraga atentia investitorilor.

In trimestrul al doilea, Auchan a achizitionat de la Rolast proiectul in care opereaza in prezent un hypermarket in Pitesti pentru 19 milioane euro, iar Revetas Capital a cumparat centrul comercial Vitantis de la Equest, pentru aproximativ 26 milioane euro.

Cererea din ce in ce mai mare a investitorilor este facilitata de cresterea disponibilitatii bancilor de a oferi finantare. Desi conditiile oferite in Romania inca reflecta riscul de tara perceput (cu toate ca recent nivelul CDS-urilor - instrumentele de tip credit default swap-pentru Romania a scazut), simplul fapt ca numarul bancilor ce ofera finantari imobiliare a crescut reprezinta o importanta imbunatatire ce se va reflecta in nivelul lichiditatii, se arata in raportul JLL.

#volum investitii imobiliare, #piata imobiliara, #tranzactii imobiliare , #Tranzactii imobiliare