Tranzactiile imobiliare majore din Romania au scazut cu 50%

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 10:05
2664 citiri
Tranzactiile imobiliare majore din Romania au scazut cu 50%

Atat numarul cat si valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania au scazut in 2008 cu 50%, comparativ cu 2007, totalizand doar 0,97 miliarde euro, arata un raport al companiei de consultanta Cushman&Wakefield.

Cel mai mare raport, respectiv 35% din suma totala a investitiilor in 2008, a avut-o tranzactia cu proiectul Upground vandut celor de la Deutsche Bank la o valoare de 340 milioane euro, sustin consultantii companiei Cushman&Wakefield, citati de NewsIn.

Acestia mai spun ca in Romania, din totalul investitiilor pe 2008, cota cea mai mare a fost reprezentata, ca si in 2007, de tranzactiile de retail, care au reprezentat 46% din totalul volumului investitional in 2008.

A doua contributie majora a avut-o sectorul de birouri, tranzactiile cu cladiri de birouri reprezentand o treime din totalul investitiilor din 2008. "Activitatea investitionala a incetinit, totusi, si in cadrul acestui segment, cele 323 milioane de euro tranzactionati anul trecut reprezentand putin peste jumatate, respectiv 53% fata de nivelul inregistrat in 2007", mai spun cei de la Cushman&Wakefield.

Cele mai mari scaderi in 2008, in Romania, au inregistrat tranzactiile pe piata hoteliera in cadere cu 79% fata de 2007, iar in sectorul industrial scadere a fost de 71% fata de 2007. Astfel, s-a atins un nivel de 18 milioane euro in cazul tranzactiilor cu hoteluri si 44 milioane de euro in cazul investitiilor din sectorul industrial.

Nivelul global al investitiilor in proprietati comerciale a avut o cadere abrupta si intr-un timp extrem de scurt cu 59% in 2008 comparativ cu 2007, ajungand la valoarea totala de 433 miliarde de dolari. Aceasta valoare a fost cea mai scazuta din 2004 pe un fond de scadere importanta a investitiilor companiilor straine, potrivit Cushman.

"In 2007, investitia totala a avut o valoare record de 1,050 miliarde de dolari", arata consultantul international Cushman & Wakefield in raportul sau "Atlasul Investitiilor in 2009", care prevede pentru anul 2009 o scadere a volumului total de investitii in proprietati comerciale pana la aproximativ 412 miliarde de dolari.

America de Nord a inregistrat, in 2008, cea mai masiva scadere, cu 73%, cedand astfel pozitia de lider detinuta in 2007 in piata investitionala la nivel mondial ajungand pe locul trei dupa Europa si Asia.

Potrivit raportului, toate proprietatile comerciale din toate clasele au fost afectate de declinul in activitatea investitionala, dar sunt anumite diferente regionale. In Europa, retailul si industrialul au atras investitiile din sectorul mai putin favorizat al birourilor. In Asia piata de birouri a inregistrat o crestere a investitiei in costul terenului si in costul de dezvolatare.

In America de Nord sectoarele care se bazeaza pe consum cum ar fi retailul si industria hoteliera au fost cele mai lovite, dar piata de birouri a inregistrat o crestere in cota de piata prin tranzactionare a unora dintre cele mai importante cladiri de birouri. In America Latina retailul a fost de asemenea defavorizat in comparatie cu birourile.

"Desi toate pietele au avut un declin al investitiei, tarile cel mai afectate au fost cele dezvoltate, cu piete mature. Pietele emergente reprezinta acum 22% din nivelul investitiei globale pe cand cel mai recent, in 2006, acestea reprezentau numai 9%", a declarat David Hutchings, Directorul Departamentului Cercetare Cushman & Wakefield EMEA.

Reprezentantii companiei sustin ca pentru majoritatea pietelor, de fapt, se prevede o recuperare abia in a doua jumatate a anului 2009, desi o recuperare a performantei pietelor poate sa apara la jumatatea anului 2010, cand nivelul chiriilor se va stabiliza.

Cushman & Wakefield detine 227 de birouri in 59 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.

 

#romania, # tranzactii, # spatii, # birouri, # proprietati comerciale , #Tranzactii imobiliare