Tranzactiile imobiliare au ajuns la 1,5 miliarde de euro

Miercuri, 21 Noiembrie 2007, ora 13:01
1323 citiri
Tranzactiile imobiliare au ajuns la 1,5 miliarde de euro

Tranzactiile din sectorul imobiliar autohton in primele noua luni ale anului curent au atins 1,5 miliarde euro, aproape dublu fata de perioada similara a anului trecut, au declarat miercuri rprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Conform DTZ, majoritatea tranzactiilor din acest an si cele care vor urma la inceputul anului viitor vor fi realizate pe segmentul birourilor si in special in Bucuresti. In acelasi timp, tranzactii semnificative vor avea loc si in orasele mari din provincie, dar pe segmentul centrelor comerciale. "Marea majoritate a tranzactiilor din Capitala se vor face pe piata birourilor, chiar daca acest segment este inca subdezvoltat. In ceea ce priveste centrele comerciale, cele mai multe tranzactii se vor realiza in orasele mari din provincie. Ne asteptam ca yield-urile (randamentele investitionale ale tranzactiilor - n. r.) pe segmentul centrelor comerciale sa scada undeva la 6% in urmatoarele sase luni, chiar daca acestea se situeaza in prezent la 6,5%", a declarat Cristian Ustinescu, business development manager in cadrul DTZ.

Potrivit companiei de consultanta imobiliara, cea mai mare tranzactie pe segmentul centrelor comerciale in primele noua luni a fost realizata de catre fondul austriac de investitii Immoeast, care a achizitionat centrul comercial Polus din Cluj de la managerul de constuctii al proiectului, TriGranit, tranzactie pentru care a platit 185 milioane euro.

Pe segmentul birourilor, cea mai mare tranzactie a anului ramane cladirea America House, vanduta de israelienii de la GTC catre grupul francez de investitii Natixis, pentru suma de 120,3 milioane euro, tranzactie realizata la un yield de 6%. A doua afacere pe segmentul birourilor a fost realizata de catre Immoeast care a achizitionat pentru 101,5 milioane euro cladirea S-Parc din Bucuresti.

Privitorlasectorul industrial, cea mai importanta tranzactie a fost realizata in al doilea trimestru al anului de catre GE Real Estate, care a achizitionat cu 175 milioane euro, la un yield de 8%, spatii industriale din sapte orase din tara.

Reprezentantii companiei DTZ estimeaza ca si anul viitor randamentele investitionale vor scadea. Potrivit lui Ustinescu, in ultimii patru ani randamentele pe segmentul de birouri si retail au scazut de la 11% la in 2004 pana la 6,5% in 2007. In ceea ce priveste yield-urile pe segmentul industrial acestea au scazut de la 12,5% in 2004 la 8% in 2007.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.