Terenuri de vanzare: Acum este momentul de investitii!

Joi, 23 Februarie 2012, ora 08:19
4924 citiri
Terenuri de vanzare: Acum este momentul de investitii!

Cu toate ca preturile au scazut, dezvoltatorii se dovedesc precauti, cand vine vorba de achizita unor terenuri si de constructia unor proiecte speculative. Ion Radu Zilisteanu precizeaza ca acum este momentul pentru investitii.

Analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu considera ca acum este un moment potrivit pentru achizitia unui teren imobiliar, avand in vedere ca preturile au scazut, dar recomanda achizitiile cu consultanta. "Dupa ce va trece aceasta criza, evolutia preturilor la terenuri va fi foarte diferita, pe diverse segmente".

Ion Radu Zilisteanu spune ca piata terenurilor va evolua in ton cu restul pietei imobiliare. "Nu vad, in fundamentele pietei, sa se modifice ceva in cursul anului 2012", spune specialistul. In opinia sa, inasprirea conditiilor de creditare, in special in valute, va determina o cerere solvabila mai mica.

"Putem sa impartim cumparatorii de terenuri in doua: cei care cumpara loturi mici de teren, cu o suprafata de cateva sute de metri patrati, cu scopul achizitiei unei locuinte si cumparatorii care cumpara terenuri, indiferent de dimensiune, pentru a le exploata comercial. Fie sa le speculeze prin revanzare, fie sa construiasca pe ele", explica Ion Radu Zilisteanu, pentru Business24.

Cei care fac parte din prima categorie vor continua sa cumpere terenuri, mentioneaza specialistul. "Terenurile care se vor tranzactiona in 2012 vor fi aceste loturi, nu foarte mari, de cateva sute de metri patrati, de regula, in interiorul localitatilor", continua Ion Radu Zilisteanu. In schimb, segmentul achizitiilor comerciale va fi destul de redus reprezentat.

Cat mai costa un teren in Bucuresti

Preturile la terenurile pentru constructii din Bucuresti variaza intre 20 de euro/mp, fara TVA si 420.000 de euro/mp, in cazul unui teren cu o suprafata de 8.400 de metri patrati, in zona Brancoveanu, arata informatiile publicate pe imobiliare.ro.

In zona Theodor Pallady, un teren pentru constructii, cu o suprafata de 500 de metri patrati costa 100 euro/mp. In Prelungirea Ghencea, un teren intravilan, cu o suprafata de 1.000 de metri patrati costa 23.000 de euro. Terenul dispune de dubla deschidere, iar utilitatile (curent electric si gaze) sunt in apropiere.

Pe parcursul anului trecut, livrarile de noi spatii industriale in Bucuresti s-au situat la un nivel extrem de redus. Potrivit celui mai recent raport realizat de Colliers International, stocul a crescut doar cu o suprafata de 10.000 de metri patrati.

"Avand in vedere contextul economic in continuare incert, Colliers estimeaza pentru 2012 o evolutie a pietei industriale similara celei de anul anterior. Pe masura ce majoritatea dezvoltatorilor importanti prezenti pe piata si-au securizat deja suprafete de teren aditionale pentru dezvoltari viitoare, tranzactiile cu terenuri pentru uz industrial vor fi limitate", noteaza reprezentantii Colliers.

Spre comparatie, datele Jones Lang LaSalle arata ca la nivel national au fost finalizate anul trecut cinci proiecte industriale, cu un total de 120.000 de metri patrati.

Cele mai ample suprafete au fost livrate in Ploiesti West Park (doua unitati cu o suprafata inchiriabila de 31.000 de metri patrati), in proiectul Olympian Park Timisoara, Timisoara Airport Park precum si platforma logistica FM Logistic in Petresti (dezvoltata si ocupata de catre operatorul FM Logistic).

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#piata imobiliara, #pret terenuri constructii, #pret terenuri bBucuresti, #piata imobiliara bucuresti , #Tranzactii imobiliare