Taxa de vizionare: Cat este de legala?

Marti, 27 Martie 2012, ora 08:16
4122 citiri
Taxa de vizionare: Cat este de legala?

Taxa de vizionare perceputa de unii brokeri imobiliari ramane un subiect sensibil, atat pentru actantii pe piata imobiliara, cat si pentru clienti.

Pentru a insoti clientul la vizionarea unui imobil, unii brokeri imobiliari percep o taxa de aproximativ 20 de lei. Unele agentii imobiliare cer acesta suma clientului pentru fiecare imobil vizitat, altele o solicita dupa ce clientul a vazut deja trei locuinte si vrea sa vizioneze si altele.

Actantii de pe piata imobiliara sustin ca aceasta taxa nu este aplicata la scara larga, ci doar de cateva agentii mai mici, parerile raman impartite in privinta legalitatii unei astfel de taxe.

Asociatia Brokerilor Imobiliari: Nu dati niciun ban agentilor imobiliari inainte de incheierea tranzactiei! Taxa de vizionare este ilegala!

Taxa de vizionare a intrat in atentia presei dupa ce Asociatia Brokerilor Imobiliari a dat un comunicat de presa in care atragea atentia asupra ilegalitatii acestei practici.

"Ai cumparat sau inchiriat o locuinta, numai dupa perfectarea contractului platesti comision agentului imobiliar cu care ai colaborat (..). Recent, pe piata intermedierilor imobiliare, a aparut o practica ilegala, pe care niciun consumator de servicii imobiliare nu trebuie sa o accepte: taxa de vizionare pretinsa de agentul imobiliar pentru locuintele prezentate clientului".

"Una dintre aceste obligatii este referitoare la comisionul care se plateste "numai la incheierea tranzactiei", conform art. II, punctul 9 din O.U.G. 174/ 2008. Astfel ca orice suma pretinsa inainte de semnarea contractului de inchiriere sau de vanzare-cumparare este in afara legii.", se arata in comunicatul de presa.

Valceanu: Mascarea taxei de vizonare, in afara normei legislative

Dragos Valceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari a declarat pentru Business24 ca si deducerea taxei platite initial din comisionul achitat la perfectarea tranzactiei, este o practica in afara legii.

"Activitatea pe care un agent imobiliar o depune se inscrie in segmentul prestarilor de servicii pentru care clientul achita un comision dupa prestarea respectivelor servicii. Asa cum stipuleaza si O.U.G. 174/ 2008, actul normativ care reglementeaza activitatea in domeniu, remuneratia unui agent imobiliar este reprezentata de un comision achitat exclusiv la perfectarea tranzactiei".

Potrivit directorului Asociatiei Brokerilor Imobiliari, agentul imobiliar va primi comision numai in situatia in care se incheie un contract.

"Pana si mascarea acestei taxe de vizionare intr-o taxa platita initial de client care este dedusa din comisionul final, in cazul incheierii tranzactiei, este in afara normei legislative".

"Ordonanta specifica clar: agentul imobiliar primeste comision numai in cazul in care contractul de vanzare-cumparare/ inchiriere s-a incheiat, iar daca primeste de la client o anumita suma in avans, acest lucru se face numai cu acordul scris al clientului si specificand clar "situatiile in care agentia imobiliara este obligata sa inapoieze consumatorului sumele primite in avans", a mentionat Dragos Valceanu.

De cealalta parte a baricadei: Nu este nimic ilegal, desi nu incurajam o astfel de practica

Ruxandra Cleciu, presedinte Asociatii Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), a declarat pentru Business24, ca taxa de vizualizare nu este practicata la scara larga, si se bazezeaza pe o relatie comerciala, si atat timp cat clientul este informat in prealabil si accepta conditiile impuse de agentia imobiliara, nu poate fi vorba de o actiune ilegala.

"In primul rand nu stiu sa existe asa o practica la nivel general. Daca clientul accepta din faza precontractuala anumite costuri in legatura cu serviciile agentului este treaba lor: a furnizorului de servicii si a clientului. Vreau sa punctez ca nu este o practica de masa".

Dupa parerea presedintelui ARAI, taxa de vizionare ar putea fi interpretata ca o defalcare a costurilor de intermediere.

"Poate sunt agentii imobiliare care merg pe aceasta varianta si prefera ca acest cost al serviciului imobiliar, intermedierea, sa il defalce pe mai multe servicii. De exemplu, faptul ca prezinta un apartament unui client, in plus fata de comision, sau in loc de acesta, prefera sa ia o taxa. Este strict o relatie comerciala, nu putem spune ca este ceva ilegal, atat timp cat este un contract la baza".

Presedintele ARAI: Nu scrie in nicio lege ca intermedierea include si transportul clientului

"Poate sa fie un alt serviciu, poate fi vorba de contravaloare unui transport. Nu scrie in nicio lege ca intermedierea include si transportul clientului. Sunt firme care percep taxe si pentru consultanta. Este o negociere comerciala. Este adevarat ca lucrurile astea trebuie anuntate dinainte. Nu conteaza ce se percepe atat timp cat partile au stabilit aceste lucruri inainte", a precizat Cleciu.

De aceeasi parte a baricadei se afla si Ion Radu Zilisteanu, doctor in economie, fost presedinte ARAI.

"Actul normativ citat in comunicatul de presa al Asociatiei Brokerilor Imobiliari nu interzice nicicum o taxa de vizionare, ci reglementeaza in mod explicit a modului de incasare a unui comision imobiliar. Personal, nu sunt adeptul acestor taxe de vizionare, dar, daca un agent economic doreste sa le practice, nu este cu nimic ilegal", a precizat Zilisteanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxe imobiliare, #taxa vizionare, #taxa vizionare legala, #taxa vizionare ilegala , #Tranzactii imobiliare