Pretul imobiliarelor scade, comisionul agentului creste

Luni, 30 Martie 2009, ora 15:01
2735 citiri
Pretul imobiliarelor scade, comisionul agentului creste

Numarul redus de tranzactii imobiliare incheiate in ultimele luni ar putea duce la cresterea comisioanelor practicate de agentii imobiliari, a declarat, luni, secretarul general al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Carmen Mihaita.

"Comisioanele nu au niciun motiv sa scada. In conditiile in care o proprietate se vinde tot mai greu este normal ca nivelul comisioanelor sa creasca. Agentul se chinuie mai mult sa vanda proprietatea respectiva", a spus Mihaita, in conferinta de lansare a unui sistem de listare a proprietatilor, potrivit Mediafax.

In prezent, potrivit datelor disponibile de pe piata, comisioanele agentiilor imobiliare ajung pana la 3%, aplicabil atat cumparatorului, cat si vanzatorului.

In vederea impulsionarii tranzactiilor de pe piata imobiliara, ARAI a lansat un sistem de listare multipla - MLS ARAI care va permite promovarea unei proprietati in exclusivitate de un agent imobiliar. Agentul imobiliar va prezenta proprietatea tuturor celorlalti agenti din reteaua MLS ARAI in vederea promovarii si de catre acestia.

"Orice proprietar poate apela la unul dintre agentii MLA ARAI care respecta un set de proceduri si proprietatea va fi reprezentata de toate agentiile din retea. Deja 50 de agenti folosesc acest sistem de listare multipla (...) Speram ca in acest an numarul acestora sa se tripleze, iar in cativa ani 99% din piata sa se deruleze prin acest sistem", a declarat, la lansare, Adrian Negulescu, vicepresedinte al ARAI si presedinte MLS ARAI. 

Reprezentantii ARAI au mentionat ca sistemul ar putea duce la revigorarea pietei imobiliare, deoarece sansele de vanzare a unei proprietati cresc considerabil.

Sistemul se aplica tuturor tipurilor de tranzactii imobiliare - inchirieri, vanzari, precum si pentru toate tipurile de proprietati.

Proprietarul va plati un comision doar agentului care a listat imobilul, urmand ca acesta sa plateasca o cota stabilita la listarea proprietatii agentului care o vinde.

Intrebati daca acest sistem va duce la cresterea comisionului perceput de agentul imobiliar, reprezentantii ARAI au spus ca agentii nu vor mari costul serviciului, deoarece se va majora numarul tranzactiilor. 

Pe de alta parte, reprezentantii ARAI apreciaza ca sistemul va permite cumparatorilor sa obtina informatii complete si exacte despre proprietatea de care sunt interesati si va aduce mai multa transparenta pe piata cu privire la pret si numarul proprietatilor disponibile spre vanzare. Toate proprietatile MLS ARAI vor fi publicate pe portalul www.mlsarai.ro si pe site-urile agentiilor membre ale retelei.

Sistemul MLS a fost inventat in Statele Unite ale Americii si in Canada, si se aplica in 35 de tari din lume, Romania fiind primul stat din Europa Centrala si de Est unde a fost introdus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tranzactii, #imobiliare, #comisioane, #inchirieri, #vanzari, #agent, #comision , #Tranzactii imobiliare