Piata imobiliara europeana, pe trend ascendent

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 09:43
2354 citiri
Piata imobiliara europeana, pe trend ascendent

Investitiile in spatii comerciale au crescut cu peste 40 de procente in Europa, in ultimele trei luni, atingand cel mai ridicat nivel de la colapsul Lehman Brothers, pana in prezent.

Tranzactii in valoare de peste 25.7 miliarde de euro au fost definitivate in cel de-al patrulea trimestru din 2009, o crestere de 42 de procente fata de trimestrul anterior, si dublu fata de nivelurile atinse in primele doua trimestre ale anului.

Acesta este trimestrul cu cele mai mari tranzactii de la caderea Lehman, moment care a marcat prabusirea tranzactiilor imobiliare.

Aproape fiecare piata europeana a vazut o crestere a activitatii de investitii in cel de-al patrulea trimestru.

In Marea Britanie, investitiile au crescut cu 64 de procente, in cea de-a doua jumatate a anului, in comparatie cu prima jumatate.

Urmatoarea mare economie afectata pozitiv a fost cea germana, care a reprezentat 15 procente din activitatea de investitii.

Cel de-al patrulea trimestru este, de obicei, una dintre cele mai active perioade pentru mediul de afaceri, dat fiind faptul ca cei implicati incearca sa-si definitiveze tranzactiile pana la finalul anului, desi analistii de piata se asteapta ca acest trend de crestere sa se continue si in anul urmator.

Revenirea pietelor a inceput initial in economiile principale si dezvoltate europene.

Cresterea cea mai puternica a fost in pietele din Europa Centrala si de Est, piete care sunt vazute de catre investitori, in mod tradtional, ca prezentand un nivel ridicat de risc, desi revenirea acestor piete este cu atat mai spectaculoasa cu cat a pornit de la niveluri foarte scazute.

In partea a doua a anului a avut loc si o crestere a investitiilor trans-frontaliere, in contrast cu jumatatea anterioara a anului trecut, care a fost dominata de catre investitorii demestici.

Doar fondurile germane de investitii au cheltuit peste 1 miliard de euro, in decembrie, cu cel putin 13 achizitii in sapte piete.

La cresterea nivelului tranzactiilor au contribuit si fonduri suverane din afara Europei.

Cea mai mare achizitie a celei de-a doua jumatati a anului a reprezentat-o achizitia sediilor HSBC din Londra, de catre fondul corean South Korea's National Pension Service.

Michael Haddock, director pentru consultanta de investitii in Europa al CBRE, compania de analiza care a compilat datele privind evolutia pietei imobiliare, a declarat ca "in ciuda unei cresteri in activitatea de investitii din Europa, interesul investitorilor va ramane fizat pe produse prime si pe pietele cele mai lichide".

Ca urmare, nivelurile tranzactiilor imobiliare, anterioare colapsului Lehman, se vor mai lasa asteptate pentru pietele europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ascendent, #imobliara, #piata, #trend , #Tranzactii imobiliare