Piata imobiliara "promite" investitii mai mari in 2013

Vineri, 10 Mai 2013, ora 07:01
2648 citiri
Piata imobiliara "promite" investitii mai mari in 2013
Specialistii imobiliari estimeaza ca in 2013 vor fi inchiriati 200.000 de metri patrati in spatiile de birouri/ Sursa foto: imobiliare.ro

Anul acesta tranzactiile de pe piata imobiliara vor creste, estimeaza specialistii companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

"In Romania, cu un plus de 250 puncte procentuale, atat pentru randamentele pentru cele mai bune cladiri de birouri cat si pentru cele mai bune centre comerciale, fata de capitalele tarilor din vestul Europei, suntem de parere ca pentru anumite proiecte imobiliare exista importante avantaje financiare oferite de caracteristicile pietei investitionale locale", arata un raport realizat de firma de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Proiectele imobiliare prime, in cazul in care ofera contracte de inchiriere pe termen lung, vor genera in continuare interesul fondurilor de investitii, mentioneaza acelasi raport.

Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara si de brokeraj imobiliar mai estimeaza ca randamentele vor ramane stabile la 8.25% pentru cladirile de birouri prime, si la nivelul de 8.5% pentru centrele comerciale prime.

Primul trimestru al acestui an a marcat piata imobiliara printr-o nesperata crestere a interesului companiilor pentru inchirierea de spatii de birouri. Nivelul mai mic al chiriilor si flexibilitatea proprietarilor sunt factori care contribuie la "dezmortirea" segmentului office.

In primul trimestru al anului, cererea companiilor a crescut cu 30%, spun reprezentantii Esop, una dintre cele mai mari companii de profil, ale carei servicii au fost contractate de nume precum Enel, Mega Image sau Cosmote.

Reprezentantii ESOP mentioneaza ca volumul cererii va fi cu 30% mai mare fata de anul trecut si cu 35% mai mult fata de media trimestrelor din 2012.

La fel de optimisti sunt si reprezentantii DTZ Echinox, companie care a oferit consultanta imobiliara investitorului international Europolis si a intocmit un raport pentru Adama.

Pentru 2013, reprezentantii DTZ Echinox anticipeaza ca vor fi inchiriati pana la 180.000 metri patrati. La randul lor, consultantii de la The Advisers/Knight Frank preconizeaza o absorbtie de spatii de birouri similara cu cea inregistrata anul trecut si estimeaza ca vor fi inchirati pana la 200.000 metri patrati.

n Bucuresti, valoarea chiriilor pentru spatiile office variaza intre 10 euro pe metru patrat pe luna si 8.900 de euro pe metru patrat pe luna, conform imobiliare.ro.

In marile orase din tara, nivelul chiriilor este mai mic si porneste de la 5 euro pe luna. In Brasov, de exemplu, cele mai mici chirii se intalnesc in zona Scriitorilor, la polul opus aflandu-se zona Centrul Civic, unde chiria poate ajunge la 2.300 de euro lunar. Valori similare se intalnesc si in Timisoara, Iasi si Cluj.

In cladirile de birouri din Bucuresti durata medie a unui contract este de 3-5 ani. In functie de suprafata inchiriata, de perioada contractului sau de faza in care a ajuns constructia unui proiect nou (in cazul pre-inchirierilor) bonusurile oferite de proprietar imbunatatesc nivelul chiriei contractuale, spun reprezentantii DTZ Echinox.

#spatiu birouri inchiriere, #spatii birouri chirie, #spatiu birou Bucuresti , #Tranzactii imobiliare