Notarii vor transmite ANAF date despre tranzactiile imobiliare, de la jumatatea acestui an

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 13:28
1385 citiri

Notarii vor transmite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) informatii privind tranzactiile imobiliare incepand de la sfarsitul primului semestru din 2008, a declarat presedintele ANAF, Daniel Chitoiu, la o conferinta privind incheierea unui proiect privind armonizarea fiscala.

'Vom incheia un protocol cu notarii publici pentru monitorizarea tranzactiilor imobiliare. Acestia vor transmite, in fiecare luna, informatiile legate de tranzactiile imobiliare. Sper ca pana la finalul acestui semestru sa fie incheiat protocolul', a precizat Chitoiu.

Prin intermediul acestui protocol, ANAF va confrunta datele transmite de notarii publici privind tranzactiile imobiliare, cu declaratiile de impozit primite, a explicat presedintele Agentiei.

De la 1 ianuarie 2008, conform modificarilor aduse de Guvern Codului Fiscal, veniturile obtinute din transferul proprietatilor imobiliare sunt virate integral la bugetul de stat. Pana in prezent, veniturile din transferul proprietatilor imobiliare erau virate doar in proportie de 40 la suta la bugetul de stat, diferenta mergand la bugetul unitatilor administrativ-teritoriale pe teritoriul carora se aflau bunurile imobile (50 la suta), respectiv la bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (10 la suta).

Pentru transferul dreptului de proprietate, impozitul se calculeaza diferentiat, in functie de valoarea de vanzare a imobilelor.

Pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la trei ani inclusiv, impozitul este de trei la suta, pentru o valoare de pana la 200.000 lei, respectiv de o valoare fixa de 6.000 lei plus doi la suta pentru valori mai mari de 200.000 lei, iar pentru imobilele dobandite intr-o perioada mai mare de trei ani, impozitul este de doi la suta pentru valori de pana la 200.000 lei, respectiv o valoare fixa de 4.000 lei plus unu la suta, pentru valori mai mari de 200.000 lei.