Investitori cu milioane de euro pandesc prabusirea preturilor imobiliarelor

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 13:42
3047 citiri
Investitori cu milioane de euro pandesc prabusirea preturilor imobiliarelor

Lipsa tranzactiilor imobiliare si congestionarea pietei de credite, avand in vedere ca imprumuturile vor ajunge la un moment dat la maturitate, vor genera oportunitati pe piata, nivelul preturilor fiind nevoit sa scada.

"Ne asteptam sa asistam la active "distressed" pe piata inca din acest an si exista cumparatori potentiali deja pregatiti sa achizitioneze. Milioane de euro sunt colectati de fonduri ce tintesc piata europeana de proprietati "distressed"", se arata intr-un raport al Colliers International.

Potrivit acestuia, unele fonduri de investitii au alocat deja bugete pentru aceste piete, exprimandu-si preferintele pentru piata din Romania.

Analistii de la Colliers se asteapta ca acesti jucatori sa fie implicati in tranzactii in cea de-a doua jumatate a anului acesta. Raportul mai arata ca, de multe ori, investitorii isi pun intrebarea de ce ar trebui sa cumpere in Romania, din moment ce pe piata locala nu au aparut foarte multe oferte "distressed", in timp ce pe alte piete, cum ar fi cea din Londra, exista oportunitati mult mai profitabile.

In situatia actuala au aparut preferinte de plasare a capitalului pe piete sigure, iar in Bucuresti activele distressed nu au aparut, mai releva raportul citat.

Asa ca, in contextul incertitudinii economice si al temerii generale, sectorul global de investitii continua sa ramana blocat, aceasta situatie avand consecinte directe si asupra pietei din Romania.

In domeniul investitiilor, nicio tranzactie nu a fost incheiata in primul trimestru al anului 2009, pe fondul unei lungi perioade de lipsa a lichiditatilor. Distanta dintre asteptarile vanzatorilor si ale cumparatorilor in ce priveste nivelul preturilor este o problema majora, mai arata raportul.

"Deoarece economia Romaniei este in curs de dezvoltare, conditiile de returnare a imprumuturilor sunt inca permisive pentru dezvoltatori si proprietari si, prin urmare, nu genereaza presiuni foarte mari asupra acestora. Bancile nu se grabesc sa lichideze creditele, deoarece au o expunere mare pe piata si efectele unei astfel de actiuni asupra bilantului anual ar fi prea mari", se mai spune in studiul mentionat.

In ceea ce priveste cumparatorii, putinii investitori activi se orienteaza indeosebi asupra activelor de calitate ridicata, generatoare de venituri stabile. Cumparatorii urmaresc acele cladiri cu chiriasi puternici si analizeaza atent modul de functionare a pietei, inainte de a incheia o tranzactie.

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
#imobiliare, #investitori, #prabusire, #preturi , #Tranzactii imobiliare