IMOBILIARE. Trei mega proiecte pe piata cladirilor de birouri din Cluj

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 15:35
7464 citiri
IMOBILIARE. Trei mega proiecte pe piata cladirilor de birouri din Cluj
Cluj Business Center va fi construit pe locul foste fabrici de dulciuri "Feleacul"

Cele mai mari doua proiecte din afara Bucurestiului pe piata spatiilor de birouri clasa A sunt in derulare in capitala Transilvaniei, avand ca termen de finalizare perioada 2013-2014.

Alt treilea mare proiect este un mini-Silicon Valley, in care este implicat fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza.

"The Office"- 54.000 de metri patrati de birouri

Proiectul "The Office" este cel mai ambitios proiect de cladiri de birouri din afara Capitalei. Dezvoltatorul este fondul de investitii sud-african New Europe Property Investments (NEPI) si omul de afaceri timisorean Ovidiu Sandor.

The Office, un proiect al fondului de investitii New Europe Property

Complexul de cladiri va fi ridicat pe spatiul de 19.000 de metri patrati al fostei fabrici de tricotaje "Somesul". Aceasta a fost demolata in perioada boomului imobiliar, pentru a face loc unui mall din lantul Atrium Centers. Criza a determinat insa oprirea acelui proiect, dupa care spatiul a fost achizitionat de actualii dezvoltatori.

Cu o suprafata inchiriabila de 54.000 de metri patrati, "The Office" are ca model un centru de afaceri similar din Timisoara, City Business Center, iar dezvoltatorii spun ca, la final, va fi cel mai important complex de birouri din afara Capitalei.

Lucrarile la "The Office" au inceput in luna februarie, santierul fiind acum in faza incipienta. Prima etapa, care va insuma 19.000 de metri patrati inchiriabili, va fi livrata in prima jumatate a anului 2014.

"Cluj Business Center"- 57.000 de metri patrati de birouri

Mai avansat este un alt proiect de mari dimensiuni, "Cluj Business Center" (CBC), amplasat tot pe locul unei foste fabrici, de dulciuri de aceasta data, si anume "Feleacul". Dezvoltat pe 20.158 de metri patrati, CBC va oferi la final 57.000 de metri patrati de birouri de clasa A si servicii.

"Cluj Business Center"- 57.000 de metri patrati de birouri

Prima etapa a proiectului, de 19.800 de metri patrati, va fi gata in primavara asta. Investitorul, firma Felinvest, este controlata de omul de afaceri clujean Octavian Buzoianu.

"Liberty Tehology Park"- 46.000 de metri patrati de birouri

Un al treilea proiect major, aflat in faza incipenta de constructie, este "Liberty Tehology Park" (LTP), dezvoltat de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, in asociere cu omul de afaceri clujean Sorin Dan. LTP este gandit pentru afaceri din sectorul IT si se va intinde pe cinci ani. La final, va include spatii pe 46.000 mp, cu tot cu amenajarile urbanistice.

"Liberty Tehology Park"- 46.000 de metri patrati de birouri

Daca dezvoltatorii "The Office" si CBC au evitat pana acum sa avansaze sume legate de dimensiunea investitiei, cei de la Liberty spun ca, in total, parcul tehnologic va inghiti 25 de milioane de euro.

Potrivit unui studiu realizat de Coldwell Banker si citat de Ziua de Cluj, momentan suprafata de birouri de clasa A si B in Cluj-Napoca este de 81.000 de metri patrati, din care doar 24.700 sunt in clasa superioara. Aceasta inseamna ca, in perioada urmatoare, odata cu livrarea noilor proiecte, suprafata de categoria A va creste de mai mult de cinci ori. Este Clujul capabil sa sustina proiecte de asemenea anvergura?

Ovidiu Sandor, investitor: "Orasul nu are infrastrutura"

"Nu mai este un secret faptul ca exista un interes mare manifestat de companiile multinationale pentru Cluj-Napoca. Pe de alta parte, in acest moment orasul sufera la capitolul infrastructura pentru aceste companii, drept dovada este numarul foarte mic al cladirilor de clasa A a caror suprafata depaseste 10.000 mp. Din datele pe care le-am cules din piata, pana anul viitor, doar nevoia companiilor deja prezente in Cluj depaseste 20.000 mp, adica mai mult decat vom livra noi in prima etapa", a declarat omul de afaceri pentru Business24.

Acesta este de parere si ca marile orase din provincie sunt tentante pentru multinationalele care opereaza acum de la Bucuresti, dar sufera tocmai la capitolul spatii de birouri. "Orasele secundare, Cluj-Napoca, Timisoara etc., sunt in atentia companiilor multinationale, atuurile lor fiind costurile de operare mai reduse si cheltuieli mai mici cu personalul calificat, care este in plus si mai stabil. Pe de alta parte, oferta de birorui este inca redusa in orasele secundarem ceea ce le face interesante pentru dezvoltatori", a mai spus omul de afaceri.

Deocamdata, niciunul dintre dezvoltatorii celor trei proiecte nu a anuntat pe ce chiriasi mizeaza in momentul inaugurarii primei etape.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cladiri birouri Cluj, #spatii office building Cluj, #investitie imobiliare Cluj , #Tranzactii imobiliare