Imobiliare: Reguli mai dure in constructii. De ce nu vor avea efect

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 07:50
4343 citiri
Imobiliare: Reguli mai dure in constructii. De ce nu vor avea efect
Vedere asupra Bucurestiului / Sursa foto: wikia.com

Investitorii privati nu mai pot construi decat in interesul cetateanului, in urma unor licitatii organizate de primarie. Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu spune ca "ideea este generoasa", dar ca primaria nu cunoaste nevoile populatiei.

Desi regulile pentru constructii au intrat in vigoare, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu se intreaba daca nu vor exista derogari de la aceasta.

O prevedere introdusa de noile regulamente din domeniul constructiilor spune ca planurile urbanistice zonale nu vor mai putea fi initiate de privati decat in cazul in care este vorba despre construirea unor facilitati pentru interesul public. De exemplu, parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermarketuri, hipermarketuri, ansambluri rezidentiale noi, infrastructura de transport.

"Chiar si arhitectii au fost destul de suparati pe tema aceasta, pentru ca in afara de lansarea acestor proiecte, se poate face doar sub tutela primariei si doar sub licitatiile organizate de primarie. Daca tu vrei sa lucrezi cu un arhitect, nu vad de ce nu ai putea face acest lucru. Probabil ca va mai fi o veriga, in lantul de pana acum, si ca se vor gasi solutii", spune presedintele ARAI, pentru Business24.

"Niciodata primaria nu a luat legatura, cel putin cu noi, oamenii care vand proiecte, ca sa cunoasca nevoia cetateanului din punct de vedere al imobiliarului", mai adauga oficialul ARAI.

Ruxandra Cleciu admite ca exista situatii in care investitorii primesc PUZ-ul si apoi sunt dati in judecata intrucat cele doua departamente din cadrul primariei, departamentul Juridic si cel de Urbanism nu se coordoneaza, dar spune ca nu vrea sa comenteze.

"Ideea este generoasa. Lansam PUZ-ul, schimbam actuala configuratie urbanistica pe zone, doar daca este in interesul al comunitatii. Insa ei nu cunosc aceste interese. Nu vad cum ar putea sa fie decidenti".

Noile reguli din constructii nu sunt o garantie ca tara va arata mai bine

Potrivit noilor regulamente, nu se mai poate depasi coeficientul de utilizare a terenului aprobat initial cu mai mult de 20%.

Depasirea se va putea face numai in conditii de dezvoltare urbanistica temeinic fundamentata, la cererea primariei. Coeficientul reprezinta raportul dintre suprafata construita desfasurata a imobilului si suprafata de teren pe care s-a construit.

"Sunt de acord ca pana acum, anumite proiecte au avut un exces de constructie. Cand auzi de coeficienti de utilizare a terenului astronomici, deranjeaza. Atat vizual, cat si ca aglomeratie urbana", spune Ruxandra Cleciu, pentru Business24.

Aceasta mai precizeaza insa ca nu poti cadea in extrema cealalta si sa nu mai construiesti nimic, "pentru ca altfel, nu s-ar mai fi ridicat niciodata New York-ul", spune presedintele ARAI.

Intrebata daca tara va arata mai bine, in urma introducerii regulilor mai dure in domeniul constructiilor, Ruxandra Cleciu spune ca asa ar trebui. "Nu sunt foarte convinsa ca la noi o regula noua va fi aplicata".

Regulile mai dure, o frana in calea proiectelor controversate

Noile norme de urbanism ar trebui sa opreasca inca de la inceput proiectele controversate, precum Cathedral Plaza sau parcul Bordei. "Parcul Bordei trebuie sa ramana parc. Trebuie cautati vinovatii. Nu este normal sa i se faca un schimb. El (Costica Constanda n.red) a facut un schimb pe niste drepturi litigioase, avand teren in Spatiul Francez.

Nu este normal sa dai intr-un spatiu verde. Cathedral Plaza este construita. Ar fi o situatie in premiera, in Romania (sa o darame n.red). O cladire de anvergura aceasta nu poate fi daramata, trebuie gasita o solutie", spune Ruxandra Cleciu.

Prima Casa, vectorul pietei imobiliare

"Prima Casa este un vector al pietei imobiliare. A fost prilejul cu care piata imobiliara s-a oprit din prabusire, insa piata imobiliara nu inseamna numai Prima Casa. Este bine sa ne gandim la segmentul care are nevoie de acest program, dar nu vad de ce celelalte segmente trebuie date la o parte",spune Ruxandra Cleciu.

Aceasta crede ca piata imobiliara va stagna, in 2012, pentru ca suntem intr-o situatie economica dificila, in continuare, care este coroborata si cu situatia alegerilor.

Investitiile in imobiliare, un castig

Presedintele ARAI spune ca investitiile in imobiliare reprezinta un bun, desi recunoaste ca exista riscul ca acesta sa iti aduca un randament prost, in momentele slabe.

"Investitia intr-un imobil intotdeauna iti va aduce un randament. Este o investitie mult mai valoroasa si mai certa daca a investi pe piata de capital sau in tinerea banilor la banca", conchide Ruxandra Cleciu.

Bucurestiul este mai atractiv pentru investitorii imobiliari decat Viena, Bruxelles, Praga sau Paris, potrivit unui top realizat de cotidianul britanic The Telegraph. Clasamentul situeaza Capitala pe pozitia a 12-a in randul celor mai interesante 20 de orase europene pentru investitii.

Printre punctele forte ale pietei imobiliare din Bucuresti, publicatia britanica noteaza costurile reduse ale tranzactiilor si economia post-tranzitie solida. Randamentul moderat spre scazut al chiriilor, taxarea ridicata a veniturilor din inchiriere si tendinta de a proteja chiriasii reprezinta dezavantaje pentru capitala Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reguli imobiliare, #reguli constructii, #ruxandra cleciu imobiliare, #investitii imobiliare, #prima casa imobiliare , #Tranzactii imobiliare