Elvetia isi pierde miliardarii

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 17:23
6251 citiri
Elvetia isi pierde miliardarii
Foto: Wikimedia

Elvetia ar putea deveni un taram ignorat de catre cei bogati si puternici, in conditiile in care Brexit-ul, atunci cand se va intampla, va deschide usa unor noi oportunitati investitionale pentru cei care si-au plasat averile in cel mai renumit paradis financiar al Europei.

Ce-i drept, decizia guvernului din Tara Cantoanelor de a face lumina in privinta secretului bancar pune pe fuga multi miliardari, dupa cum recunoaste chiar unul dintre ei, indianul Gopichand Hinduja, citat de Bloomberg.

Miliardari pe fuga

Dubai, Qatar si Singapore sunt noile destinatii in care bogatii cu conturi in Elvetia si-ar putea muta averile, crede miliardarul indian. "Oamenii cauta noi paradisuri fiscale. Nu cred ca Elvetia va reusi sa pastreze un rol important in sistemul bancar", a declarat Hinduja.

Mitul "secretului bancar", invocat pana recent de elvetieni, tinde sa paleasca in fata anchetelor deschise de guvernele din Franta, SUA, Germania sau Marea Britanie care s-au trezit in fata unor probe inconstabile de evaziune fiscala odata cu declansarea scandalului HSBC.

Bancile americane si cele din zona euro au abandonat deja piata elvetiana, ca urmare a aprecierii valutei locale si a scaderii dobanzii de referinta.

Semnalul dat de miliardarul indian este unul de luat in considerare, in contextul in care averea familiei Hinduja, controlata de patru frati, este estimata la 14,4 miliarde dolari, o buna parte regasindu-se in conturile bancii Hindija Bank Switzerland, cu o capitalizare de 2,3 miliarde dolari.

Shopping time

Orientul poate parea atractiv pentru cei patru frati Hinduja, dar Brexitul pare sa aduca noi oportunitati investitionale.

In Londra, clanul mliardarilor indieni detine proprietati evaluate la 1,2 miliarde lire sterline. Pentru ei insa, Brexitul nu este un moment in care sa iti lichidezi proprietatile, ci unul in care sa cumperi.

Brexitul ar putea aduce si o concurenta acerba in piata imobiliara din Londra, dupa cum recunoaste miliardarul.

"Vor fi investitori din Orientul Mijlociu, in special din Golf, care vor plusa in cumpararea proprietatilor, gratiei deprecierii lirei sterline", crede miliardarul.

Cea mai importanta achizitie facuta de familia Hinduja in acest an este cea a cladirii de birouri a Comisariatului de Razboi din Londra, pe care holdingul controlat de cei patru frati vrea sa o transforme in hotel de lux. Pretul de vanzare al imobiulului a fost de 350 milioane lire sterline.

#brexit, #piata imobiliara londra, #conturi bancare Elvetia, #paradis fiscal , #Tranzactii imobiliare