Editorial Stefan Gheorghiu - Romanul este specialist in toate, chiar daca nu are facultate

Luni, 10 Iunie 2013, ora 10:01
5083 citiri
Editorial Stefan Gheorghiu - Romanul este specialist in toate, chiar daca nu are facultate

Editorialul pe care il cititi acum va fi ca o paranteza la toate cele scrise pana in prezent, pentru ca doresc sa raspund tuturor carcotasilor care au emis opinii, desi nu sunt nici specialisti si nici nu au experienta in domeniul real estate. Totusi, prin parerile emise, ei ilustreaza foarte bine teoria care spune ca romanului ii place sa comenteze, chiar daca nu are studii de specialitate.

Desi ramane un aspect privit de cele mai multe ori cu umor, placerea de a comenta a romanului, in absenta experientei sau studiilor de specialitate, continua sa fie un adevar crunt si trist.

Am auzit, acum foarte multi ani, de la un om mult mai destept ca mine o zicala, care, intre timp, s-a dovedit a fi extrem de actuala si s-a confirmat pe deplin. Romanul este singurul din lume care nu a facut facultate, dar este si doctor si avocat si inginer si arhitect, ca sa nu mai spunem fotbalist si politician. In plus, el nu practica aceste meserii la un nivel mediocru, ci la cel mai inalt nivel posibil.

In strainatate, acest lucru nu se intampla. Va dau un simplu exemplu din piata de constructii. In momentul in care o firma este chemata sa faca 1000 de mp de inchidere cu rigipis (pereti despartitori din placi usoare) nu exista cativa oameni executa toate operatiunea, pentru ca procesul este impartit im mai multe etape, realizate de echipe de specialisti.

Mai intai vine echipa care monteaza profilul metalic, apoi este urmata de o alta echipa care monteaza placile de rigipis, pe proflul metalic. Operatiunea continua cu specialistii care vin sa monteze banda de alipire a placilor si pregateste pentru vopsire, iar in final vine ultima echipa, specializata in vopsire. Trebuie mentionat ca toate echipele apartin aceluiasi constructor, dar niciodata nu vom vedea acelasi om care sa execute mai multe activitati.

Diviziunea muncii, o necunoscuta in Romania

Diviziunea muncii de care va spuneam mai devreme nu se practica si in Romania. Aici exista extrem de putini oameni care s-au specializat pe un anumit domeniu si care au pastrat aproape "cu indarjire" specializarea facuta, au acumulat experienta si au avansat in profesia lor.

Gratie acestei specializari, unii dintre ei au depasit nivelul mediocru si au ajuns sa domine piata internationala si s-au detasat colegii lor de breasla, care au preferat sa faca 20 de specializari in acelasi timp, fara sa isi dea seama ca in felul acesta nu au cum sa exceleze si, inevitabil, vor fi intotdeauna mediocri la absolut toate.

De ce spun toate aceste lucruri? de ce am scris toate aceste editoriale? Pentru ca imi permit, din punct de vedere profesional, sa exprim realitatea crunta a pietei imobiliare (din pacate, insa aceasta se regaseste si in celelalate sectoare de activitate si domenii din Romania) si pentru ca sper ca odata cu mentionarea acestor adevaruri, sa pot schimba macar 1% din aceste aspecte.

In alta ordine de idei, excelenta in orice domeniu trebuie apreciata si folosita ca un exemplu. Sunt primul om care va aprecia un profesionist adevarat si ii voi strange mana persoanei care va dovedi seriozitate si profesionalism si voi incerca sa invat cat mai multe de la acesti oameni. Din pacate, in Romania suntextrem de putini in domeniul de Real Estate.

In acelasi timp, in momentul in care observ mediocritatea din jurul meu si lipsa de profesionalism, o remarc si o critic, sperand ca editorialele scrise pana acum vor reusi sa starneasca interesul a cel 10 persoane. Pentru mine, este arhisuficient si merita toate injuraturile sau criticile pe care le voi primi, de-a lungul timpului, de la "profesionistii specializati" care, de fapt, habar n-au despre ce vorbesc. Spre iritarea si nemultumirea acestora, promit sa revin saptamana viitoare cu un subiect extrem de incitant.

Stefan Gheorghiu conduce operatiunile globale din domeniul real estate de la Gfk, unul dintre liderii mondiali in domeniul cercetarii de piata

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#editorial Stefan Gheorghiu, #piata imobiliara, #analiza piata imobiliara , #Tranzactii imobiliare