De ce au stagnat preturile terenurilor in ultimii doi ani

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 15:43
2189 citiri
De ce au stagnat preturile terenurilor in ultimii doi ani

Preturile terenurilor au stagnat in ultimii doi ani pe fondul instabilitatii politice si economice si al evolutiei cursului de schimb, potrivit unui raport al The Advisers/Knight Frank.

Mai multe tranzactii au fost amanate si din cauza limitarilor legate de Planul Urbanistic Zonal (PUZ), conform Mediafax.

"O cerinta comuna, care ameninta finalizarea de tranzactii este existenta autorizatiilor de constructie si a PUZ-ului, in conditiile in care multe companii cumpara terenuri pentru a incepe constructia imediat, nu sa astepte imbunatatirea pietei", se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara.

Retailerii au fost cei mai activi cumparatori de terenuri si in acest an, alaturi de dezvoltatorii de birouri si de companiile din sectorul serviciilor de sanatate.

Cererea retailerilor a vizat in special terenurile cu acces bun la principalele drumuri, cu suprafete care pornesc de la 5.000 de metri patrati si pot ajunge la 40.000 de metri patrati, in orase precum Galati, Timisoara, Cluj Napoca, Constanta, Ploiesti si Iasi.

In acelasi timp, cererea din partea investitorilor speculativi a continuat sa scada, ceea ce arata ca piata s-a maturizat.

Una dintre cele mai importante tranzactii din Bucuresti a fost preluarea fabricii Vulcan, de 7,7 hectare, de catre Benevo Capital pentru un pret estimat la 23 milioane de euro.

De asemenea, in acest an Auchan a cumparat platforma Tractorul din Brasov pentru 25-30 milioane de euro.

"Cererea este indreptata spre loturi mici amplasate foarte bine. De aceea, terenurile de 500-600 de metri patrati in zone foarte bune din Bucuresti au atras investitorii, fiind vandute primele in acest an. Aceste terenuri au autorizatii de constructii, iar preturile de tranzactionare au fost de 1.500-2.000 de euro/mp", se mentioneaza in raport.

In prezent preturile la care sunt scoase la vanzate terenurile in Bucuresti variaza de la 400-500 de euro/mp in zonele Timpuri Noi, Lujerului si Bucurestii Noi pana la 500-600 in Progresului si la 900-1.100 euro in zona Barbu Vacarescu/Calea Floreasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret terenuri Romania, #retaileri cumparare terenuri, #terenuri Romania, #autorizatii constructie Romania , #Tranzactii imobiliare