Cluj: S-a lansat primul ghid al tranzactiilor imobiliare din Romania

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 16:37
2198 citiri

Primul ghid al tranzactiilor imobiliare din tara a fost lansat luni de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR), in colaborare cu Primaria Cluj-Napoca. Documentul arata ca in Cluj-Napoca s-au tranzactionat 3.324 de proprietati imobiliare cu o valoare de peste 155 de milioane de euro, peste 70 la suta din tranzactiile analizate fiind realizate cu bani din surse proprii.

Ghidul a fost realizat pe baza tranzactiilor imobiliare reale care au avut loc in municipiul Cluj-Napoca, cu ajutorul datelor colectate de primarie, dar fara a se incalca dreptul la confidentialitate al cetatenilor. Potrivit presedintelui ANEVAR, clujeanul Adrian Vascu, proiectul este unul pilot pentru Romania, dar ar putea fi extins la nivelul intregii tari in viitor, informeaza Agerpres.

'ANEVAR si Primaria Cluj-Napoca, prin Directia de Impozite si Taxe, au lansat primul ghid imobiliar local din Romania realizat pe baza tranzactiilor reale efectuate in piata, incheiate intre vanzatori si cumparatori pe raza municipiului, in perioada mai - decembrie 2013. Este vorba despre un proiect pilot pe care il vedem replicat la nivelul tuturor oraselor din Romania, intr-un efort de a transparentiza piata imobiliara la nivel national. Intentionam ca al doilea ghid sa apara in prima parte a anului 2015 pentru anul 2014, iar atunci se va putea urmari o tendinta', a spus miercuri Vascu, intr-o conferinta de presa.

Acesta a explicat ca ghidul a fost realizat in municipiul Cluj-Napoca pentru ca aici a gasit disponibilitatea necesara, dar si pentru ca orasul se potriveste unui asemenea proiect, fiind o localitate importanta din Romania.

'Primaria a inteles demersul nostru si l-a sprijinit. Este un ghid nou, care va avea impact, Clujul este un oras viu, un oras universitar. Cererea pentru tranzactii este una dinamica si activa', a subliniat presedintele ANEVAR.

Potrivit reprezentantilor primariei, ANEVAR a propus municipalitatii modificarea softului in care se incarca datele privitoare la taxe si impozite cu cateva campuri in plus, pentru a fi adunate si informatii referitoare la tranzactiile efectuate. Cu aceasta ocazie, bazele de date ale primariei au fost si ele updatate, deoarece unele proprietati nu sunt radiate de fostii proprietari.

Referitor la prezentarea ghidului, Adrian Vascu a precizat ca in perioada analizata, respectiv mai - decembrie 2013, in Cluj-Napoca s-au tranzactionat 3.324 de proprietati imobiliare cu o valoare de peste 155 de milioane de euro, din care 296 de terenuri, 181 de case, 2.455 de apartamente si 392 de alte tipuri de proprietati precum boxe, garaje, parcari.

'Majoritatea tranzactiilor - 2.656 (74 %) au fost finantate din surse proprii, in timp ce 668 de tranzactii au fost realizate prin intermediul creditelor bancare. Avem tranzactiile pe cartiere, care cuprinde pretul mediu pe metru patrat al tranzactiilor. Cele mai multe tranzactii imobiliare au fost realizate in august 2013, valoarea acestora depasind 23 de milioane de euro', a mentionat Vascu.

Potrivit calculelor echipei care a realizat ghidul, pretul mediu al tranzactiilor realizate a fost de 821 de euro pe metru patrat. Cea mai scumpa dintre tranzactiile analizate a fost de un milion de euro, fiind vorba despre o casa aflata in cartierul clujean Zorilor, care este unul dintre cartierele cele mai dinamice ale Clujului. De asemenea, cel mai scump teren, in valoare de 1,6 milioane de euro, a fost achizitionat in cartierul Grigorescu.

Cartierul cu cele mai multe tranzactii, respectiv 487, este Manastur - cartierul cu cea mai mare densitate de populatie.

'De asemenea, strada cu cele mai multe tranzactii este Calea Dorobantilor, care este si artera cu cele mai valoroase tranzactii, de peste 6 milioane de euro', a mai aratat Adrian Vascu.

Ghidul, care este postat pe site-ul Primariei Cluj-Napoca, mai arata ca la o populatie stabila de 309.000, exista 6,7 milioane de mp de spatii de locuit, respectiv 130.000 de locuinte, care insumeaza 308.000 camere.

ANEVAR a fost infiintata in anul 2011 ca organizatie profesionala de utilitate publica si are 4.200 de membri titulari persoane fizice si 300 de companii care detin calitatea de membri corporativi.

#ghid tranzactii imobiliare Romania, #ANEVAR lansare ghid tranzactii imobiliare , #Tranzactii imobiliare