Cladiri de birouri. De ce verde inseamna mai bun

Luni, 08 Iulie 2013, ora 14:29
4694 citiri
Cladiri de birouri. De ce verde inseamna mai bun
Cladirea de birouri AFI Park 1. Sursa foto: imobiliare.ro

Conceptul certificarilor verzi pentru spatiile de birouri de pe piata locala prinde din ce in ce mai mult contur, iar dezvoltatorii imobiliari sunt foarte atenti la obtinerea calificativului "verde", datorita avantajelor multiple pe care le implica.

De la beneficii de ordin financiar, pana la cele care tin de criterii estetice si de confortul angajatilor, certificatul verde incepe sa devina "un must".

Razvan Nica, managing director la Build Green Romania, una dintre companiile specializate in certificarea cladirilor verzi, spune ca numarul solicitarilor este in crestere, comparativ cu anii trecuti si ca un spatiu office atestat "verde" reprezinta o necesitate si nu mai poate fi privit ca un lux, asa cum se intampla in urma cu cativa ani.

Pentru obtinerea unui certificat verde, un investitor trebuie sa pregateasca un buget cuprins intre cateva zeci de mii de euro si cateva milioane de euro, in functie de anvergura proiectului si de tipul de certificare vizat - BREEAM sau LEED. Sistemul de clasificare american LEED si sistemul britanic de evaluare BREEAM sunt cele mai cunoscute certificari de cladiri verzi din Romania, desi exista mult mai multe sisteme de evaluare al dezvoltarilor verzi, sustenabile.

Modelul britanic a prins mai bine pe piata locala, in comparatie cu cel de-al doilea, spune Razvan Nica, mentionand ca pentru constructiile existente, cele doua sisteme de certificare BREEAM si LEED au scheme de certificare complet diferite ca abordare.

Certificarea conform ambelor scheme se desfasoara concomitent cu etapele de constructie a unei cladiri noi, iar fiecare etapa dureaza intre sase luni si un an. Pentru certificarea cladirilor existente, durata procesului este diferita intre cele doua sisteme datorita modului de abordare: o certificare de tip LEED dureaza aproximativ un an, iar certificarea BREEAM poate fi obtinuta in cateva luni.

"Procesul de certificare este impartit in doua etape: etapa principala, de design, si etapa a doua, post constructie. In prima faza, proiectul este ajustat si armonizat cu principiile constructiilor sustenabile, in functie de caracteristicile de baza ale cladirii, cat si de constrangerile bugetare, rezultand o certificare provizorie. Etapa a doua este mai simpla, bazandu-se pe documentatia de santier si proiectul final executat, aceasta oferind dezvoltatorului certificarea finala", explica Razvan Nica.

Selectarea si aplicarea unui anumit sistem de evaluare este un factor important ce trebuie avut in vedere inainte de demararea lucrarilor de constructie, in faza de proiect, spun specialistii de la cautabirouri.ro.

"Avand in vedere ca stocul de cladiri de birouri operationale este de 97%, iar cele in constructie este de doar 3% din total, cererea este mai ridicata pentru proiectele in constructie. Acest fapt se datoreaza notorietatii schemelor de certificare a cladirilor noi, dar si costurilor pe care le genereaza acest proces.

In cazul unei constructii noi, un cost de cateva zeci de mii de euro este sustenabil, insa in cazul unei cladiri existente este greu de suportat de catre proprietar", mai spune Nica.

Avantajele cladirilor cu certificate verzi

- Economie de pana la 10% la costurile de intretinere

- Confort interior, o atmosfera mai buna pentru angajati

- Cladirile verzi se vand/se inchiriaza mai repede

- Au rate de ocupare mai bune decat constructiile conventionale

- Pretul de vanzare/chiriile sunt mai mari

- Cladirile verzi au riscuri investitionale mai mici sau eventual comparabile cu cladirile conventionale

- Cladirile verzi au costuri operationale reduse, comparativ cu cladirile conventionale

Devantajele cladirilor cu certificate verzi

- Pentru ca exista mai multe tipuri de certificari, statutul de "cladire verde" poate fi folosit ca o strategie de marketing si sa nu reflecte cu adevarat standardele obligatorii

- Investitia in certificarea verde se poate amortiza mai greu in timp

Cladiri de birouri verzi, eficiente energetic

In acest moment, pe piata locala, doar 20% din stocul de spatii de birouri din Capitala are o certificare "verde". Printre cladirile de birouri eficiente energetic, cu birouri de inchiriat, se numara AFI Park 1, Ana Tower, City Gate Tower 1 si Crystal Tower, potrivit informatiilor publicate pe birouinfo.ro.

Cel mai mare proprietar de cladiri de birouri verzi de pe piata locala este Liviu Tudor, omul de afaceri care detine ansamblurile office West Gate si Novo Park, amplasate in vestul si respectiv nordul Bucurestiului.

West Gate totalizeaza o suprafata inchiriabila de 75.000 mp si este amplasat in imediata apropiere a statiei de metrou Preciziei. Din cele cinci cladiri ale complexului, patru au obtinut deja certificarea BREEAM, iar a cincea urmeaza sa fie certificata in primul trimestru din 2014, la un an dupa ce a fost livrata, conform standardelor BREEAM.

Novo Park, cu o suprafata de peste 75.000 de metri patrati inchiriabili, este amplasat in vecinatatea statiei de metrou Pipera. Ansamblul office este format din sapte cladiri de birouri, iar primele trei au fost certificate BREEAM recent. Pana la sfarsitul acestui an, toate cele sapte imobile ale parcului urmeaza sa obtina calificativul de cladire verde.

Exemple de cladiri verzi cu birouri de inchiriat

AFI Park 1

Bucuresti, Sector 6

Vasile Milea Blvd.

Birou disponibil: 348 m2

Birouri min. de inchiriat: 348 m2

Cost inchiriere: 14.5 - 15 Euro/m2

Ana Tower

Bucuresti, Sector 1

Bd. Poligrafiei

Suprafata totala birouri: 28184 m2

Birouri min. de inchiriat: 1010 m2

Arion Green

Bucuresti, Sector 2

Str. Italiana

Birou disponibil: 588 m2

Birouri min. de inchiriat: 168 m2

Cost inchiriere: 18 Euro/m2

City Gate Tower 1

Bucuresti, Sector 1

Piata Presei Libere

Suprafata totala birouri: 22500 m2

Birouri min. de inchiriat: 430 m2

Euro Tower

Bucuresti, Sector 2

Str. Dinu Vintila

Suprafata totala birouri: 16300 m2

Birouri min. de inchiriat: 170 m2

Sursa: birouinfo.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#certificat verde cladiri birouri, #cost certificare verde, #avantaj certificat verde , #Tranzactii imobiliare