Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Certificatul energetic: Ce este, cat costa si ce riscam daca nu il avem?

Certificatul energetic: Ce este, cat costa si ce riscam daca nu il avem?

Neclaritatile legislative au creat confuzie in piata tranzactiilor imobiliare, cu privire la obligativitatea de a obtine un certificat energetic, inaintea vanzarii sau inchirierii unui imobil.

In timp ce legea 372/2005 precizeaza ca acest certificat energetic este eliberat proprietarului, iar acesta il pune la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, insa nu exista termeni care sa indice obligativitatea si nici nu sunt prevazute sanctiuni in cazul in care certificatul nu exista.

Acest lucru a fost de ajuns pentru ca Uniunea Notarilor Publici din Romania sa emita o hotarare in care se stipuleaza ca o tranzactie poate fi incheiata fara certificat, in cazul in care cumparatorul sau chiriasul isi asuma raspunderea.

In prezent, Ministerul Dezvoltarii Rurale lucreaza la introducerea unor sanctiuni pentru lipsa certificatului energetic din actele prezentate la inchierea unei tranzactii imobiliare, care ar putea insemna chiar anularea tranzactiilor efectuate fara acest certificat.

Potrivit specialistilor in domeniu, nu exista niciun motiv pentru care proprietarii nu ar dori sa obtina acest certificat.

"Ca sa faci o tranzactie trebuie sa ai cadastru, intabulare, sa fii inscris in cartea funciara, trebuie sa ai taxele platite la Fisc. Toate lucrurile astea sunt tot intr-o lege, de ce pe astea sa le respecti si asta nu. Fara primele, notarul nu le autentifica. E acelasi lucru si in cazul certificiatului energetic. Nu discutam daca legea este buna sau nu, este o lege", a declarat, pentru Ziare.com, Cristian Popescu Ialomita, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Citeste mai multe despre certificatul energetic pe Ziare.com.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1629 ori