Cel mai bogat om din China avertizeaza: Este cea mai mare bula imobiliara din istorie!

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 14:57
10570 citiri
Cel mai bogat om din China avertizeaza: Este cea mai mare bula imobiliara din istorie!
Foto: Wikimedia

A facut o avere de invidiat din tranzactii imobiliare in China, dar acum se arata speriat de modul in care lucrurile par sa fi scapat de sub control. Cel mai bogat chinez, miliardarul Wang Jianlin, avertizeaza asupra riscului fara precedent rezultat in urma aparitie bulei imobiliare din tara sa.

"Este cea mai mare bula imobiliara din istorie", a explicat miliardarul chinez, intr-un interviu acordat CNN Money, mentionand si diferentele flagrante care exista in sectorul imobiliar din China.

O criza imobiliara in China ar veni ca o a doua lovitura crancena pentru investitori, dupa ce, anul trecut, fluctuatiile puternice de pe bursa au facut sa dispara miliarde de dolari plasati de micii investitori in actiuni.

Wang a atras atentia asupra fenomenelor contrastante inregistrate pe piata imobiliara chineza, in functie de regiuni. Spre exemplu, daca in Shanghai, metropola aflata in plina expansiune, preturile imobilelor se ridica pana la cer, in alte orase mici din China case in perfecta stare zac parasite, in ciuda preturilor mai mult simbolice ale acestora.

"Nu vad o solutie la aceasta problema. Guvernul a venit cu tot felul de masuri, care au inclus si limitarea numarului de proprietati sau plafonarea creditelor imobiliare, dar nu s-a ezolvat nimic", afirma cel mai bogat om din China.

Situatia este ingrijoratoare si pentru oficialii de la Beijing, care privesc speriati la dezechilibrul dintre ritmul scazut de crestere economica si nivelul urias al creditelor contractate de corporatii si persoane fizice.

Sectorul imobiliar a inghitit pana la jumatatea acestui an imprumuturi echivalente cu 3.600 de miliarde de dolari, conform datelor prelucrate de Capital Economics.

"Problema este ca economia inca nu s-a stabilizat. O interventie rapida in acest moment poate inrautati lucrurile. Trebuie sa asteptam pana cand economia este gata sa revina pe un trend ascendent si apoi sa reducem treptat gradul de indatorare", a precizat miliardarul chinez.

Conform datelor Forbes si Hurun Report, investitiile imobiliare realizate de companiile lui Wang Jianliang i-au adus acestuia o avere care in 2015 era estimata la 44 de miliarde de dolari.

De anul trecut insa, miliardarul chinez s-a reorientat catre afaceri in entertainment, sport si turism.

#bula imobiliara china, #criza economica, #grad indatorare Chine, #sector bancar china , #Tranzactii imobiliare