Boom imobiliar in Bulgaria

Joi, 30 Martie 2006, ora 15:19
1024 citiri

Oricine si-a cumparat un imobil in Bulgaria va spune ca preturile sunt atat de scazute incat este imposibil sa pierzi dintr-o astfel de afacere.Insa, preturile continua sa creasca, singurul lucru nesigur fiind cat de mult si cat timp, noteaza Matthew Brunwasser, in cotidianul A"The International Herald TribuneA".

Bulgaria are deja in momentul de fata 12 ani de cresteri in ceea ce priveste pretul imobilelor. In ianuarie, Institutul National de Statistica raporta ca pretul mediu de vanzare pe metru patrat pentru proprietatile rezidentiale din orasele bulgare crescuse cu 36,6 procente fata de anul precedent.

Oricum, potrivit cifrelor oferite de Asociatia Nationala a Proprietatilor Imobiliare, pretul mediu pe metru patrat de imobil rezidential in Sofia este de doar 600 de euro, fata de 750 de euro ceruti la Bratislava, 850 de euro la Bucuresti si 1.500 la Praga.

Aceste date au atras atentia investitorilor straini din Occident, atrasi in primul rand de casele de vacanta si abia apoi de investitii. Nu este de mirare ca agentii imobiliare din tari mici cum ar fi Malta si Irlanda si-a deschis sedii in Bulgaria, in incercarea de a-si extinde afacerile.

In 2005, strainii au fost implicati in 23 la suta din cele 220.00 de tranzactii imobiliare care au avut loc pe teritoriul bulgar, tranzactii care au depasit suma de patru miliarde de euro. Trebuie spus ca, in 2004, strainii au participat la 18 la suta din aceste tranzactii, care au totalizat 3,36 miliarde de euro.

Sectorul imobiliar este unul dintre sectoarele cu dezvoltarea cea mai rapida din cadrul economiei Bulgariei, care a inregistrat o crestere cu 5,2 procente, in 2005.

Observatorii sunt de parere ca nu investitorii straini sunt principalul element care a dus la schimbarea situatiei in Bulgaria, ci dezvoltarea interna si organica a acesteia.

O parte din interesul pe care il prezinta Bulgaria se datoreaza viitoarei aderari a acesteia la Uniunea Europeana, programata la 1 ianuarie 2007, impreuna cu Romania, cele doua state fiind considerate cele mai sarace tari din fostul bloc comunist.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!