Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Afacerile imobiliare merg in Romania. Tara noastra, in topul tranzactiilor

Afacerile imobiliare merg in Romania. Tara noastra, in topul tranzactiilor


Valoarea tranzactiilor imobiliare din Europa Centrala si de Est (ECE) a scazut anul trecut cu 13%, la 9,8 miliarde de euro, pe fondul injumatatirii sumelor atrase de Rusia, in timp ce Romania a inregistrat un nivel record, devenind a patra destinatie, dupa Polonia, Rusia si Cehia, potrivit CBRE.

Datele CBRE arata ca Romania a atras in 2014 un volum al tranzactiilor cu proprietati imobiliare - spatii de birouri, de retail sau industriale - de 1,124 miliarde de euro, in crestere cu 220% fata de 2013, cand a inregistrat 351 milioane de euro, potrivit Mediafax.

Fata de 2013, Romania a urcat o pozitie, in locul Slovaciei.

Cu toate ca in 2014 Romania a atins un record, piata locala a investitiilor imobiliare ramane sub cea din Rusia (2,261 miliarde de euro fata de 5,3 miliarde de euro cu un an inainte), Polonia (2,9 miliarde de euro fata de 3,25 miliarde de euro) si Cehia (peste 1,9 miliarde de euro comparativ cu 1,3 miliarde de euro).

Romania a inregistrat cel mai mare avans al tranzactiilor imobiliare din regiunea analizata, daca este exclusa Bulgaria, unde au fost tranzactionate active de 89 milioane de euro, fata de 3 milioane de euro in 2013. Regiunea analizata mai include Ungaria, Ucraina, Serbia, Slovacia, Tarile Baltice si Croatia.

Tranzactiile inregistrate in Europa Centrala si de Est, exclusiv Rusia, au crescut cu 25%, la 7,7 miliarde de euro, interesul fiind in continuare focalizat pe proiecte de birouri (3,3 miliarde de euro, aproape jumatate din total), urmate de retail (1,735 miliarde de euro), industrial (1,641 miliarde de euro) si hoteluri (367 milioane de euro).

In Romania, proiectele de retail au reprezentat circa 40% din total, urmate de cladirile de birouri - 29% si spatiile logistice si industriale - 12%, iar aproximativ 8% din totalul proiectelor vandute anul trecut au fost de tip distressed.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2306 ori