Adrian Erimescu, Imobiliare.ro: Preturile pe piata imobiliara vor continua sa scada

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 13:16
3882 citiri
Adrian Erimescu, Imobiliare.ro: Preturile pe piata imobiliara vor continua sa scada

Preturile pe piata imobiliara vor continua sa mai scada, apreciaza directorul portalului Imobiliare.ro, Adrian Erimescu, care a mai precizat ca pe segmentul spatiilor comerciale a aparut un nou fenomen.

Tendinta de scadere inregistrata pe piata imobiliara din perioada 2009-2010 va continua scada, apreciaza Erimescu, daca nu vor aparea factori perturbatori. Unul dintre acestia ar putea fi chiar programul guvernamental Prima Casa, crede directorul portalului, care a fost prezent la conferinta de lansare a proiectului SpatiiComerciale.ro, adresat in principal IMM-urilor.

Cum credeti ca vor evolua preturile pe piata imobiliara, in ceea ce priveste segmentul rezidential si cel al spatiilor comerciale?

In ceea ce priveste segmentul rezidential, toate semnele sunt ca tendinta aceasta de scadere va continua. Piata are tendinta de a se stabiliza incet incet si, daca nu mai apar alti factori perturbatori macroenomici sau politici, o sa avem un trend usor de scadere.

Modificarea Programului Prima Casa poate influenta piata, daca se va axa pe locuintele noi. Pe segmentul spatiilor comerciale nu avem inca informatii incat sa facem o estimare.

Pe segmentul spatiilor comerciale, a aparut un nou fenomen: noii chiriasi sunt firmele locale. In trecut, o banca era un client foarte solid, dar acum si la acest nivel pot aparea rezilieri de contracte. Prin urmare, tinta se muta catre companii locale.

In opinia dumneavoastra, ce credeti ca este mai eficient: sa cumperi sau sa inchriezi un spatiu comercial?

Am vazut ca acum trendul se indreapta catre "rent to buy". Adica sunt persoane care cumpara un spatiu comercial cu vad mare si, daca vad ca este profitabil, il inchiriaza.

De ce a fost lansat acum SpatiiComerciale? Vine intr-un moment in care era necesar pe piata un asemenea proiect?

Noi credem ca da, nu a fost lansat prea devreme. Pentru antreprenori, avantajul principal al site-ului este ca vor gasi informatia agregata, despre mii de spatii dintr-un oras, lucru pe care nu il pot face acum. Un alt avantaj este ca pot vedea inclusiv spatiile comerciale deja inchiriate, un aspect important pentru anumite businessuri. Este important pentru unii oameni de afaceri sa poata discuta inainte cu proprietarul spatiului in cauza si sa stabileasca un contract.

Aceasta optiune este deja valabila. In viitor, vor putea vedea si in cat timp se elibereaza spatiul comercial dorit. Proiectul isi propune sa devina principala sursa de informare pentru antreprenori si IMM-uri, dar si principala solutie de promovare pentru proprietari.

O baza de date de peste 9.000 de anunturi, posibilitatea postarii anutului gratuit, cel putin pana in luna mai si o interfata accesibila sunt doar cateva dintre avantajele portalului. Putem vorbi si despre dezavantaje?

Un dezavantaj implicit este ca va aduce foarte multa transparenta pe piata, iar informatiile de pe segmentul spatiilor comerciale nu erau atat de accesibile.

Credeti ca exista riscul infiintarii unui monopol? Adica proprietarii de spatii comerciale sa urmeasca media chiriilor si sa aplice acelasi cost, desi spatiul pe care il detin nu se ridica la valoarea solicitata?

Nu. In criza, puterea este la chirias, la cumparator, asa cum se intampla si la rezidentiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Adrian Erimescu Imobiliare, #preturi piata imobiliara, #piata imobiliara Romania , #Tranzactii imobiliare