Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tinerii care isi construiesc prima locuinta vor beneficia de o subventie de 20 la suta

Tinerii care isi construiesc prima locuinta vor beneficia de o subventie de 20 la suta

Tinerii care au varsta pana la 35 de ani vor beneficia de o subventie de 20 la suta din valoarea primei locuinte construite, suma care nu poate insa depasi 10.000 de euro, potrivit datelor remise Rompres de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 51/2006 pentru aprobarea Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala a fost aprobata prin lege de Parlamentul Romaniei in luna decembrie 2006 si promulgata marti de presedintele Romaniei.

Potrivit legii, statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala al unor categorii de persoane, prin acordarea unei subventii de la bugetul de stat de 20 la suta din valoarea locuintei, subventie care nu poate depasi suma de 10.000 de euro.

De aceasta subventie pot beneficia tinerii care au varsta de pana la 35 ani, la data depunerii documentatiei la consiliul local, persoanele sau familiile ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, datorita unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati persoanele si familiile evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecari de teren, seisme, inundatii, precum si persoanele sau familiile evacuate si chiriasii din locuintele ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.

Subventia se acoda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, iar plata se face pe baza devizului general si a situatiei de plata a lucrarilor. In cuantumul subventiei se ia in calcul valoarea locuintei, conform contractului si devizului general, fara a cuprinde garajele, indiferent de locul de amplasare a acestora, si anexele gospodaresti nelegate structural de cladire.

Nu pot primi subventia cei care au primit deja fonduri de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru construirea sau cumpararea unei locuinte, iar beneficiarul subventiei sa detina in proprietatea o locuinta cu o suprafata construita mai mare de 50 de metri patrati, sau daca este a doua locuinta construita prin credit ipotecar.

De asemenea, este necesar ca beneficiarul sa detina un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia si sa prezinte autorizatia de construire, inclusiv contractul de executie a locuintei incheiat cu un antreprenor de specialitate autorizat.

Sunt exceptate de la indeplinirea primelor doua conditii persoanele sau familiile ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, datorita unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati si persoanele si familiile evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major (alunecari de teren, seisme, inundatii), in cazul in care nu detin in proprietate o alta locuinta decat cea afectata, respectiv cea din care sunt evacuati.

Sumele care vor fi alocate anual de la bugetul de stat vor fi acordate de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului prin intermediul consiliilor locale ale localitatilor in care sunt amplasate locuintele.

Conform legii, in cel mult 15 zile de la data primirii cererilor de acordare a subventiei, consiliile locale le vor transmite Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului care, in termen de 30 de zile de la primirea acestora, va comunica consiliului local respectiv, numele persoanelor ale caror cereri au fost aprobate.

Consiliile locale vor lua in evidenta si vor analiza solicitarile de subventii pentru constructia de locuinte care vor fi amplasate pe terenuri aflate in raza administrativ-teritoriala in care isi desfasoara activitatea. Listele persoanelor care pot beneficia de subventie vor fi afisate la sediile consiliilor locale.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1582 ori