Romanii plecati la munca in Europa construiesc acasa vile ca in Vest

Vineri, 09 Martie 2007, ora 08:02
1328 citiri

Unii dintre romanii plecati la munca in Europa cumpara terenuri in satul natal si construiesc vile dupa modelul celor din Italia, Spania sau Franta, iar altii se grabesc sa cumpere apartament la oras pentru folosul personal sau pentru a-l inchiria, potrivit analistului imobliar Artur Silvestri.

Multi dintre romanii care au ales sa munceasca in strainatate si care acum se intorc in tara cu bani pot cumpara teren agricol, padure si locuri de casa, incredibil de ieftine fata de rudimentarul apartament de oras, a comentat Silvestri. De exemplu, o locuinta la bloc in Craiova costa cam cat o mosie de 50 de hectare in Campia Olteana.

Analistul mai spune ca acest fenomen a demarat cu ceva timp in urma, continua si in prezent si poate avea repecursiuni asupra pietei imobilare. "Aceste efectele s-au simtit la noi cu brutalitate chiar in vara lui 2003, cand (...) s-a injectat aici mecanismul creditului ipotecar", sustine Silvestri intr-o analiza din Monitorul Imobiliar.

Invazia de bani din strainatate a dus la cresterea preturilor caselor din orasele de provincie si a terenurilor de la sate. Potrivit lui Silvestri, "intoarcerea europenilor" - definitiva sau temporara - va fi categoric un fenomen pozitiv si va insanatosi nu doar viata la tara ci si pe cea de la oras.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)