Romania ofera oportunitati gigantice pentru investitorii straini

Marti, 21 Noiembrie 2006, ora 03:07
1003 citiri

Economia romaneasca inregistreaza ritmuri ridicate de crestere iar acest trend se va mentine cel putin pentru urmatorii sase-sapte ani, a declarat recent consilierul comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti, Walter Friedl, pentru jurnalistii austrieci de la APA."Oportunitatile de nisa sunt gigantice", a declarat Friedl, apreciind ca firmele austriece au sanse de reusita in toate domeniile. Astfel, Romania trebuie sa construiasca aproximativ 1.200 de kilometri de autostrazi, din care in prezent sunt gata doar 214 kilometri. In plus, dupa data de 1 ianuarie 2007, cand Romania va deveni tara membra a Uniunii Europene, Romania va trebui sa cheltuiasca zilnic, timp de sapte ani, 12 milioane euro, adica suma de 31 miliarde euro acordata de UE guvernului de la Bucuresti pentru exercitiul 2007-2013.

In opinia lui Walter Friedl, investitori austrieci ar trebui sa se orienteze in special in proiectele din domeniul infrastructurii, constructiilor de locuinte, mediului inconjurator, turismului si agriculturii. Un exemplu in acest sens este, in opinia consilierului comercial al Ambasadei Austriei, situatia traficului in Bucuresti, unde exista zilnic blocaje din cauza infrastructurii de transport. Friedl a apreciat insa ca birocratia si preturile la terenuri sunt cele mai mari probleme pentru investitorii intersati de Romania.

Austria este in prezent cel mai important investitor strain in Romania, din cele 4.000 de investitii demarate in Romania de firmele austriece aproximativ 500 pana la 800 fiind investitii demarate de firme cu renume, restul provenind de la investitorii individuali (asa numitele Ich-GmbH).

Polonezii cumpara case in Bulgaria si Romania

Cumpararea de bunuri imobiliare in viitoarele noi state membre ale Uniunii Europene este o idee de investitie care sa aduca castiguri mari. Polonezii au inceput deja sa cumpere, informeaza "Zycie Warszawy".

"In prezent este un boom la achizitii in Bulgaria", declara Aleksandra Zylka de la LifeHouse Properties, firma care intermediaza achizitiile imobiliare. Aproximativ 95% din tranzactiile de care ne ocupam acum sunt in Bulgaria, desi avem in oferta si Croatia, Spania si alte state", enumera ea.

"A inceput deja sa apara interesul pentru Romania si Bulgaria si in scurt timp ne asteptam la cresterea lui", confirma Michal Kosyrz, vicepresedintele redNet Property Group.

Bulgaria si Romania vor intra in Uniune peste o luna si jumatate. La fel ca in Polonia, preturile terenurilor si cel al caselor vor creste rapid. Pretul mediu al unei locuinte in Varsovia de la integrarea Poloniei in UE a crescut cu aproximativ 50 la suta. Potrivit PAP, apartamentele de lux costau acum 2 ani si jumatate 10.000 de zloti (2500 euro) pe metru patrat. Astazi pretul de 20.000 de zloti (5000 euro) in zonele cele mai bune nu mai mira pe nimeni.

Bloombiz, Rompres