Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Preturile terenurilor pentru dezvoltare au scazut in 2014

Preturile terenurilor pentru dezvoltare au scazut in 2014


Preturile terenurilor pentru dezvoltare de proiecte imobiliare au scazut in medie in primul semestru cu 4% fata de perioada similara a anului trecut, in Arad (-14%), Alba Iulia (-10%) si Targoviste (-10%) inregistrandu-se cele mai abrupte reduceri, in timp ce in Bucuresti au coborat cu doar 2%.

"Investitorii s-au orientat catre terenurile aflate in zone usor accesibile, pentru care vizibilitatea ridicata si accesibilitatea din punctul de vedere al transportului public si accesului auto au fost printre principalele criterii de selectie. Pentru segmentul rezidential, dezvoltatorii au cautat terenurile cu toate autorizatiile de urbanism valabile, in timp ce pentru sectorul de birouri tinta au constituit-o cele cu acces facil la mijloacele de transport in comun, dar si la zonele comerciale. Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicata s-a inregistrat de catre companii care au deja parcuri logistice sau de productie in Romania si care doresc sa-si extinda aceste parcuri industriale", se arata intr-un studiu al companiei de evaluare Darian.

Desi in comparatie cu perioada similara a anului trecut, preturile nu au cunoscut o depreciere considerabila (aproximativ 4%), fata de inceputul crizei (jumatatea lui 2008), terenurile au scazut la nivel national cu aproximativ 63%.

"In ultima perioada se poate constata ca preturile terenurilor pentru dezvoltare se apropie de stabilizare, existand, de asemenea, si situatii in care putem asista la cresteri de pret (Sibiu), previziunile pentru perioada urmatoare, la nivel de medie nationala, fiind de stabilizare a pietei", se mentioneaza in raportul care analizeaza evolutia preturilor de tranzactionare in cele 41 resedinte de judet.

In 22 de orase din cele 41 analizate, preturile terenurilor au scazut cu procente cuprinse intre 1% si 14%, in timp in Targu Mures, Cluj-Napoca, Galati si Ramnicu-Valcea au consemnat stagnare.

In ceea ce priveste terenurile agricole, acestea au fost foarte cautate in ciuda faptului ca de la inceputul anului 2012 s-au scumpit cu aproximativ 50%, inregistrand cea mai spectaculoasa apreciere dintre toate sectoarele pietei imobiliare.

Analiza pentru terenurile agricole, la nivel de regiuni

Analiza pentru terenurile agricole s-a realizat la nivel de regiuni, respectiv Campia Romana, Campia de Vest, Podisul Moldovei, Podisul Dobrogei, Depresiunea Transilvaniei si Podisul Getic.

Oferta de terenuri agricole pentru vanzare este segmentata pe doua tipuri, in functie de dimensiunile amplasamentelor, terenuri cu suprafete medii si mici (pana in 100 hectare) si terenuri mari (peste 100 hectare). De asemenea, piata terenurilor agricole este structurata in piata primara, compusa din parcele mici de teren (1 - 10 hectare), doar cu titlu de proprietate, si piata secundara, respectiv parcele de teren comasate 50 - 1.500 hectare, inregistrate in cartea funciara.

Astfel, preturile in Campia de Vest sunt cuprinse intre 2.500 si 3.200 de euro pe hectar (euro/ha) pe piata primara si intre 3.200 si 5.000 de euro pe hectar pentru piata secundara, inregistrand cele mai ridicate niveluri dintre regiunile analizate.

In Campia Romana -Oltenia, pe piata primara terenurile s-au vandut cu 1.500-2.000 euro/ha, iar pe cea secundara cu 2.200-3.000 euro/ha. Preturi usor mai ridicate au fost inregistrate in Campia Romana -Muntenia - 1.600-2.500 euro/ha, respectiv 3.000-4.000 euro/ha si in Podisul Dobrogei - 1.700-2.200 euro/ha si 2.500-3.00 euro/ha.

In Podisul Moldovei (in partile de est si nord-est), Podisul Getic (zona de sud) si Depresiunea Transilvaniei (din interiorul arcului carpatic), preturile terenurilor agricole pornesc de la 1.200 euro/ha si ajung la 3.000 euro/ha.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2031 ori