Preturile terenurilor, incotro?

Luni, 08 Iunie 2009, ora 23:27
3045 citiri
Preturile terenurilor, incotro?

Numarul celor care isi permit sa mai demareze proiecte imobiliare in aceasta perioada este extrem de mic, in consecinta si numarul celor care cauta sa cumpere un teren este in cadere libera.

Ramasi fara clienti, proprietarii de terenuri, in special cei care au nevoie urgenta de lichiditati, accepta in prezent sa vanda la un pret pe metru/patrat semnificativ mai mic decat in urma cu un an.

Surprinzator sau nu, in zonele centrale in care altadata nici nu te puteai gandi sa iti cumperi o parcela de pamant, acum se pot achizitiona terenuri cu pana la un sfert mai ieftine.

Daca doriti un teren mai mare, dar si mult mai ieftin, atunci va puteti indrepta atentia catre zonele periferice. Daca gasesti un vanzator, cu putin noroc, un bun negociator poate da si cu 70% mai putin decat pretul de referinta din urma cu un an, sustin specialistii din piata.

"Avea nevoie urgenta de lichiditati si cred ca, daca ma straduiam un pic, obtineam un pret si mai mic", comenteaza Niculae M., proaspatul proprietar al unui teren de 600 de metri din zona Grivitei, pentru care a platit 415 euro/mp, citat de Evenimentul Zilei.

Scaderea preturilor s-a produs in contextul in care tranzactiile cu terenuri in marile orase din tara au fost aproape inexistente in prima jumatate a anului. Astfel, valoarea totala a tranzactiilor efectuate in intervalul ianuarie-mai a atins doar 20% din suma inregistrata in aceeasi perioada din 2008.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, in intervalul ianuarie-aprilie, per ansamblu, numarul tranzactiilor a scazut cu 28%. Privind strict la tranzactiile imobiliare desfasurate fara finantare bancara, scaderea numarului de tranzactii a fost mult mai putin accentuata, sustin analistii imobiliari.

Cei care au bani, dar asteapta sa mai scada preturile ar trebui sa se grabeasca in achizitioanrea de proprietati, asta pentru ca ne apropiem simtitor de pragul cel mai de jos pe care il poate atinge piata.

Din datele statistice reiese faptul ca imprumuturile ipotecare si-au reluat cresterea in luna aprilie. Daca tendinta se mentine, atunci in cateva luni preturile ar trebui sa reintre pe un trend ascendent.

Nu in ultimul rand, un aport semnificativ la relansarea pietei imobiliare si implicit a preturilor la imobiliare il va avea si programul guvernamental "Prima Casa".

Garantia statului va stimula cerea pentru apartamente noi, iar dupa epuizarea stocurilor de apartamente existente, constructorii vor fi nevoiti sa lanseze noi proiecte imobiliare.

Pe masura ce vor fi anuntate noi proiecte, preturile terenurilor vor reincepe sa creasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret, # teren , #Terenuri