Preturile terenurilor au crescut cu pana la 70% in ultimele 18 luni

Miercuri, 12 Octombrie 2005, ora 03:21
910 citiri

Preturile terenurilor au crescut in ultimele 18 luni cu 60-70% datorita cererii mari de pe piata, determinata de profitabilitatea ridicata a acestui tip de investitii, dar se vor stabiliza in viitor, se arata intr-un raport realizat de compania CB Richard Ellis (CBRE).

Potrivit CBRE, avansul preturilor terenurilor se va stabiliza in urmatorii ani, rata medie de crestere fiind de 15-20% pentru fiecare an. Preturile pentru terenurile din interiorul oraselor sunt extrem de ridicate, respectiv intre 700 si 1.500 de euro pe metru patrat, astfel ca dezvoltatorii industriali si rezidentiali se orienteaza catre zonele din afara Bucurestiului, unde preturile de cumparare sunt mai accesibile.

In aceste zone, preturile sunt de 30-50 de euro pe metru patrat.

In zona centrala a Capitalei, preturile terenurilor destinate investitiilor imobiliare sunt cuprinse intre 800 si 1.500 de euro pe metru patrat. La periferia orasului, preturile sunt in functie de destinatia finala. Pentru investitiile rezidentiale, terenurile au preturi care variaza intre 40 de euro pe metru patrat in zona de sud si 100 de euro pe metru patrat in zona de nord, iar cele pentru constructiile industriale intre 20 de euro pe metru patrat in sud si 55 de euro pe metrul patrat in nord.

Terenurile pe care se vor dezvolta proiecte comerciale costa de la 35 de euro pe metru patrat in zona de sud a orasului la 55 de euro pe metru patrat in nord.

Iulian Enache

Curierul National