Preturile locuintelor din Bulgaria au scazut puternic in ultima perioada

Marti, 21 Octombrie 2008, ora 14:49
1670 citiri
Preturile locuintelor din Bulgaria au scazut puternic in ultima perioada

Piata imobiliara bulgara a inceput sa scada dupa cativa ani de crestere constanta, in ultima perioada tendinta generala fiind aceea de scadere a preturilor atat in cazul locuintelor cat si al terenurilor si spatiilor de birouri, potrivit Dnevnik. Datele statistice ale portalurilor cu anunturi imobiliare indica faptul ca preturile locuintelor, spatiilor de birouri si terenurilor au scazut in medie cu 2-3% si chiar cu 5-10% in unele orase mai mari din Bulgaria.


"Unii proprietari au ajuns sa scada preturile chiar si cu 40-50% de teama efectelor crizei financiare, datorita cresterii inflatiei si din cauza ca populatia nu va mai avea aceeasi putere de cumparare", sustin reprezentantii site-ului topimoti.bg, unul din cele mai populare portaluri de proprietate din Bulgaria.


La randul sau, presedintele Asociatiei Nationale a Proprietarilor din Bulgaria, Lachezar Iskrov sustine ca piata imobiliara nu se afla intr-un moment la fel de bun ca in urma cu un an, dar nu se poate vorbi, inca, nici de o mare criza economica.


In acelasi timp, consultantii imobiliari din Bulgaria sunt de parere ca scaderea preturilor ii obliga practic pe speculanti sa vanda repede pentru a face rost bani si pentru a nu iesi mai tarziu in pierdere. In aceste conditii, terenurile aflate in apropierea marilor orase au inregistrat deja scaderi cu circa 28%, potrivit statisticilor realizate de portalul topimoti.bg, iar diminuarea cererii a fost data de preturile exagerate.


Si proprietarii de apartamente din materiale prefabricate au redus preturile odata ce bancile au inchis robinetele acestui segment de piata. Astfel, preturile in Pernik, localitate in apropiere de Sofia, au scazut cu 10% in doar o luna de zile, au declarat brokerii, agentiei de stiri BTA.