Piata imobiliara ramane inghetata

Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 23:47
2500 citiri
Piata imobiliara ramane inghetata

EVZ a refacut, pas cu pas, cu ajutorul unor specialisti in domeniu, istoria evolutiei preturilor terenurilor din jurul Bucurestiului, din perioada de dinainte de a incepe criza economica si pana in prezent. Pe cea mai puternica piata imobiliara din tara, scaderile sunt considerabile, de pana la 700 de euro pe metrul patrat.

Pipera se scufunda

In nordul Bucurestiului, zona Pipera, de la 1.200 de euro/mp - maximumul istoric inregistrat in 2008, in aceasta perioada metrul patrat nu depaseste 500 de euro. Criza economica nu a iertat nicio zona si a dezumflat pana la jumatate toate preturile.

In sudul Capitalei, in comuna Berceni, daca in 2007 un metru patrat de teren costa pana la 100 de euro, anul acesta nimeni nu da mai mult de 50 de euro. In vecinatate, la Popesti Leordeni, cine a cumparat anul trecut cu 250 de euro poate sa vanda acum cu 100 de euro.

Piata imobiliara, ultima iesita din criza

Specialistii in domeniul imobiliar spun ca era normal ca preturile sa scada, chiar si asa brusc. "Bula imobiliara in care Romania a fost antrenata a dus la o prapastie intre preturile afisate si puterea de cumparare a oamenilor obisnuiti si a creat impresia ca pretul terenurilor va creste la nesfarsit", explica Cristian Badea, expert al companiei imobiliare Remax, reprezentata in peste 30 de tari din Europa.

A pierdut sase milioane de euro in cateva saptamani

Din cauza prabusirii preturilor la terenuri, Cornel, unul dintre jongleurii cu proprietati imobiliare, a pierdut aproape 6 milioane de euro si, in cateva saptamani, a trecut de la extaz la agonie.

"Gasisem cumparator pentru un teren foarte aproape de Kiseleff, de aproape 2.100 mp, pe care il obtinusem cu cativa ani in urma. Prin iunie 2008 am gasit client, un investitor israelian, care a zis ca-mi da cat voiam - 2.800 de euro/mp. In total, erau cam 5,9 milioane de euro! L-a incantat si posibilitatea de a-si ridica o constructie cu sase etaje", isi aminteste el. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imobiliare, #preturi, #criza , #Terenuri