Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pentru Tractorul singura solutie e lichidarea voluntara si vanzarea activelor fara datorii

Pentru Tractorul singura solutie e lichidarea voluntara si vanzarea activelor fara datorii

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, ca singura solutie pentru criza de la Tractorul Brasov este intrarea in procesul de lichidare voluntara si vanzarea activelor negrevate de datorii.

Teodor Atanasiu a spus ca pentru Tractorul nu mai exista nicio posibilitate de privatizare deoarece activele lor reevaluate la zi cu terenuri, cu cladiri si utilaje costa in jur de 200 de milioane de euro, iar datoriile societatii depasesc 800 de milioane de euro.

"Nu vine nimeni sa cumpere active care sunt de patru ori mai ieftine decat datoriile pe care le are de platit(...) Pentru Tractorul - le-am explicat clar - singura solutie pentru a mai produce tractoare pe actuala platforma este vanzarea fluxului viabil sub forma de activ, negrevat de datorii si acest lucru nu se poate face decat in procesul de lichidare voluntara a societatii", a mai spus Atanasiu.

Presedintele AVAS a spus ca, de obicei, societatile comerciale ajung in situatii dificile din doua motive: fie nu au capacitatea investitionala de a se adapata pietei si mediului concurential, fie directorii lor au luat decizii manageriale, sub influenta sindicatelor, care sunt neprofitabile.

"Am vazut societati care ajung in asemenea situatii deoarece productivitatea pe care i-o confera linia tehnologica pe care o are la dispozitie este mult sub productivitatea concurentei si atunci iese din pretul pietei si e clar ca nu va ramane pe piata fara investitii. Acele societati trebuie privatizate pentru ca investitorul privat sa aduca aportul de investitii necesare", a explicat Atanasiu.

Referindu-se la intentia PC de a-l chema la raport in Parlament pe tema crizei de la Tractorul, Teodor Atanasiu a precizat ca da curs acestei invitatii si va explica solutii existente pentru societate.

Conservatorii vor sa-l cheme pe presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, la raport in fata Parlamentului pentru a explica situatia de criza de la Uzina "Tractorul" Brasov.

Vicepresedintele Partidului Conservator, deputatul Nicolae Popa, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, ca grupul parlamentar al partidului va transmite, saptamana viitoare, Biroului Permanent al Camerei Deputatilor o solicitare prin care va cere ca presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, sa prezinte in fata Comisiei de agricultura, silvicultura si servicii specifice strategia de privatizare a Uzinei Tractorul si viitorul acesteia.

"Principalul vinovat de esecul procesului de privatizare a Tractorului este AVAS, pentru ca firma indiana Mahindra a castigat zadarnic de doua ori licitatia, insa reprezentantii partidelor aflate la guvernare s-au aratat mult mai interesati de mentinerea unor suprafete de teren care apartin societatii, pentru a profita de ele, decat de relansarea acesteia", a spus Nicolae Popa.

Aproximativ 2.000 de angajati de la uzinele Tractorul si Rulmentul Brasov au iesit in strada, joi, blocand, pentru doua ore, circulatia intr-o intersectie din apropierea garii din municipiu.

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a anuntat, joi, printr-un comunicat, ca angajatii disponibilizati de la Tractorul si Rulmentul din Brasov in cazul unei lichidari a companiilor vor primi salarii compensatorii, daca Executivul va aproba o modificare legislativa propusa de AVAS.

"Vom completa Ordonanta Guvernului 116 cu o prevedere speciala pentru aceste societati. Vor primi sume compensatorii persoanele care vor fi disponibilizate, in cazul lichidarii, deoarece primeau doar cei care erau in programul de restructurare si de reorganizare, nu si cei care erau in lichidare", a aratat Atanasiu.

El a reiterat ideea ca firmele trebuie lichidate voluntar, pentru ca sa fie vandute fluxurile de productie si apoi celelalte active.

Atanasiu a amintit si de intentia sa, anuntata saptamana trecuta, de a promova o lege potrivit careia procedura de insolventa sa nu se aplice, pentru sase luni, in cazul societatilor aflate intr-o situatie similara.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1262 ori