Locul de parcare, dobanzile mai mari si terenurile tot mai scumpe urca pretul locuintelor

Miercuri, 09 Ianuarie 2008, ora 16:03
1182 citiri
Locul de parcare, dobanzile mai mari si terenurile tot mai scumpe urca pretul locuintelor

Evoltutia preturilor locuintelor va continua si in 2008, iar previziunile analistilor de la City Expert nu sunt imbucuratoare din cauza maririi dobanzilor, a salariilor muncitorilor si a preturilor mari ale parcarilor si terenurilor, care se scumpesc saptamanal.

"Cumparatorii vor plati mai mult pentru un apartament si din cauza cresterii preturilor parcarilor care, din 2008, vor fi vandute impreuna cu locuinta", a declarat miercuri pentru NewsIn managerul general al companiei imobiliare City Expert, Eugen Paternic, care preconizeaza o crestere a preturilor apartamentelor cu 15 - 20 %.

Potrivit lui Pateric, aceasta obligativitate pentru dezvoltatori si implicit vanzatori a fost introdusa la sfarsitul anului 2007 si va afecta toate tranzactiile imobiliare din 2008. Pretul mediu al unei parcari va fi, in medie de 20.000-25.000 euro, iar in zona de nord acesta va fi de aproximativ 35.000-45.000 de euro.

In plus, analistul imobiliar mai spune ca, in 2008, persoanele fizice vor fi platitoare de TVA, iar dobanda unui credit in lei a crescut cu 0,8 puncte procentuale, dobanda medie anuala fiind de 9,88%. Aceste schimbari vor lua prin surprindere atat constructorii si vanzatorii cat si cumparatorii.

"Constructorii se intreaba automat daca sa mai vanda, din moment ce trebuie sa plateasca o taxa de profit plus TVA, de teama ca nu isi vor acoperii cheltuielile. Dezvoltatorii se gandesc serios sa nu mai vanda apartamente, ci sa inchirieze. Preconizam ca piata inchirierilor in acest context va cunoaste o crestere semnificativa. Cumparatorii prin credite nu vor sa platesca bancii o dobanda marita, iar cei neindreptatiti in aceasta situatie reprezinta clasa medie. In zilele noastre nimic nu mai este sigur", a adaugat managerul City Expert.

Potrivit acestuia, anul acesta salariul minim brut in domeniul constructiilor va creste cu 27% si va ajunge la 570 lei lunar. "Un constructor vrea sa-si acopere costurile si sa obtina profit, iar acest lucru va duce automat la o noua crestere a preturilor pe piata imobiliara.

In Romania, piata fortei de munca in constructii duce lipsa de muncitori calificati si, prin urmare, angajatorii au inceput sa le ofere salarii atragatoare, asemanatoare cu cele oferite de alte tari din Uniunea Europeana. In plus, pretul platit de dezvoltatorii imobiliari pentru a achizitiona terenuri va conduce automat la marirea pretului imobilelor", mai spune Paternic, care sustine ca, in interiorul Bucurestiului, terenurile ramase neconstruite sunt tot mai putine, iar pretul cerut de proprietari, de cele mai multe ori speculativ, este mult peste nivelul pietei.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.