Infrastructura si utilitatile, elementele cheie pentru viitorii proprietari de terenuri

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 16:50
2101 citiri
Infrastructura si utilitatile, elementele cheie pentru viitorii proprietari de terenuri

Existenta utilitatilor si a infrastructurii sunt printre cei mai importanti factori pentru decizia de cumparare, atat pentru companiile ce activeaza pe piata imobiliara, cat si pentru cei ce cauta un teren pe care sa-si poata ridica o locuinta, sustin analistii Coldwell Banker Affiliates of Romania. Loturile de teren ce beneficiaza de utilitati si infrastructura reprezinta o buna solutie pentru companiile ce doresc sa activeze pe piata imobiliara si sa obtina profit intr-un timp scurt si cu eforturi mai mici, considera analistii. De asemenea, aceasta solutie are multiple avantaje si pentru cei care vor sa achizitioneze un lot pe care sa-si poata ridica o locuinta individuala privata.


Potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania, printre avantaje se numara construirea casei in ritmul pe care clientul si-l poate permite, dar si realizarea locuintei pe care si-o doreste, fara obligatia de a respecta un anumit proiect impus de dezvoltator, asa cum se intampla de cele mai multe ori. In acelasi timp, zona va cunoaste o dezvoltare organizata, iar momentul in care casa va fi gata, rezidentii se vor muta intr-o comunitate nou formata si nu in mijlocul unui camp.


"Pentru acelasi tip de teren, intre oferta dezvoltatorilor si cea a particularilor pot exista diferente mari de pret, atat in plus, cat si in minus. Multi dintre vanzatorii particulari nu sunt suficient de bine informati cu privire la pretul corect pe care ar trebui sa-l ceara pentru terenul lor si nu tin cont intotdeauna de distanta pana la utilitati sau de infrastructura. De asemenea, nici cumparatorii nu sunt suficient de bine informati despre aceste costuri. Deseori sunt atrasi de pretul mic al unui vanzator particular, fara a realiza insa ce presupune racordarea la gaze, de exemplu", sustine Diana Stoian, Acquisition Manager al Coldwell Banker Affiliates of Romania.


Potrivit acesteia, fie ca este vorba de crearea unei infrastructuri, de racordarea la gaze, la energie electrica, la reteaua de apa sau canalizare, demersurile nu sunt foarte simple si necesita atat timp cat si investitii majore.


"Utilitatile si infrastructura depind foarte mult de zona, dar si de colaborarea dezvoltatorului cu autoritatile locale. De cele mai multe ori, in cazurile in care zona ce urmeaza a fi dezvoltata ramane cu acces public, autoritatile locale se implica in acest demers, apelandu-se iin unele cazuri si la atragerea de fonduri europene", mai spune consulantul imobiliar.


Aceasta sustine ca in Bucuresti, pana de curand, zona de nord a prezentat cel mai mare interes. Totusi, datorita preturilor tot mai mari ale terenurilor, dar si al accesului in aceasta zona, tendinta este ca astfel de dezvoltari sa se mute in sudul orasului, in zone precum: Pasarea, Frumusani, Bragadiru si Mihailesti.