Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dezvoltatorii imobiliari incep sa ia masuri impotriva speculantilor de locuinte din Capitala

Dezvoltatorii imobiliari incep sa ia masuri impotriva speculantilor de locuinte din Capitala
Dezvoltatorii imobiliari incep sa ia masuri de precautie impotriva speculantilor pentru a preintampina situatii ca cele relevate recent de un studiu polonez, conform caruia jumatate din locuintele finalizate in 2007 nu sunt ocupate de catre locatari, potrivit analistilor imobiliari ai EuroMetropola."Cu toate ca profitul este cel care dicteaza in domeniul afacerilor imobiliare, exista si dezvoltatori care nu incurajeaza comportamentul speculativ al multor investitori care achizitioneaza proprietati imobiliare in faza incipienta de dezvoltare, cand beneficiaza de discounturi substantiale, cu scopul de a le revinde ulterior la preturi mai mari cu pana la 50%", sustin analistii imobiliari ai EuroMetropola.


Potrivit acestora, mai multi dezvoltatori imobiliari impun companiei care se ocupa de vanzarea proiectelor sa aiba in vedere utilizatorii finali si sa nu atraga in mod expres investitori si speculanti."Pentru a ne conforma acestei reguli impuse de catre dezvoltator, incercam sa cunoastem indeaproape potentialii cumparatori si sa le explicam ca scopul dezvoltatorului este acela de a forma acolo o comunitate stabila. Un alt motiv pentru care unii dezvoltatori refuza colaborarea cu investitorii este acela ca speculantii fac concurenta neloiala initiatorilor proiectului la vanzarea locuintelor finalizate", a declarat Mihai Carstea, consultant imobiliar al companiei EuroMetropola.Reprezentantul EuroMetropola admite totusi ca un control total nu poate exista, iar acest demers este ingreunat de diferitele subterfugii la care ar putea recurge clientii care isi doresc intr-adevar sa cumpere mai multe locuinte pe care sa le revanda la suprapret.Potrivit acestuia si in cazul achizitiei de terenuri, inca de la inceputul anului s-a remarcat o schimbare in conduita de afaceri a mai multor dezvoltatori care au cumparat terenuri cu intentia de a dezvolta imediat, si mai putin in scop speculativ. "Acest lucru poate fi interpretat ca un prim semn de maturizare a pietei imobiliare", adauga cei de la EuroMetropola.Recent, intr-un raport al companiei poloneze de consultanta imobiliara REAS, se specifica faptul ca jumatate din locuintele care au fost livrate anul trecut in Bucuresti, (circa 2.000 de unitati), au ramas goale, cu toate ca in prezent cererea de pe piata este foarte mare. Acelasi raport mai arata ca multe dintre aceste apartamente au fost cumparate de investitori speculativi care le-au scos apoi din nou la vanzare sau inchiriere cu preturi si chirii foarte mari, asteptand astfel profituri semnificative din aceste investitii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2007 ori