Cum se mai vand terenurile pe timp de criza

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 17:27
3128 citiri
Cum se mai vand terenurile pe timp de criza

Scaderile pronunatte de pret inregistrate pe segmentul locuinetelor nu se intalnesc si in cazul terenurilor aflate in imprejurimea Bucurestiului. 

Pretul mediu al terenurilor din jurul Capitalei a fost in martie de 353,4 lei/mp, comparabil cu cel din perioada similara a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de compania Visionwise Consulting, membra a grupului Daedalus.

Exprimat in euro, pretul mediu al terenurilor din judetul Ilfov a ajuns in martie a acestui an la 82,6 euro pe metrul patrat, valoare cu 13,2% mai mica decat cea consemnata in aceeasi luna a anului trecut.

Scaderea a fost anulata ca urmare a deprecierii leului in raport cu moneda unica europeana, scrie Ziarul Financiar.

Fortati de faptul ca multi dezvoltatori au renuntat la proiectele anuntate, dar si pentru a putea tine de pretul pe metru patrat, detinatorii de terenuri scot la vanzare parcele mult mai mici.

"Tendinta generala pare sa fie de scadere a pretului in euro odata cu reducerea suprafetei scoase la vanzare, fapt care, chiar daca in lei pretul este la acelasi nivel cu martie 2008, indica o scadere a valorii terenurilor.

Reducerea este in general mai clara la terenurile extravilane si la suprafete mari, dar sunt de remarcat diferentele intre zone si localitati care sunt cel mai probabil generate de proiectele de investitii sau infrastructura din zona", a declarat Carmen Patrascu, directorul executiv al Visionwise Consulting.

Din studiul realizat de specialistii Daedalus mai reiese faptul ca cele mai mari reduceri de pret se inregistreaza la terenurile extravilane, de pana la 15% in euro sau 2,2% in lei.

Daca anul trecut ofertele de teren extravilan reprezentau aproape 23% din total, anul acesta procentul a coborat la 13. De asemenea, suprafata medie scoasa la vanzare a scazut la 0,9 hectare fata de 1,3 hectare in 2008.

In ceea ce priveste terenurile intravilane, acestea se vand in medie cu 98,4 euro/mp, cu 10,4% mai putin decat in martie 2008, in timp ce in lei preturile au inregistrat o crestere de 3,1% fata de luna martie a anului trecut.

Cea mai atractiva zona este sudul Bucurestiului, care include localitatile Berceni, Popesti-Leordeni, Magurele sau Jilava. Aici s-au localizat aproape 33% din ofertele totale.

Studiul a fost realizat pe baza a aproape 14.000 de oferte publicate online pe principalele 3 site-uri de anunturi de terenuri in functie de trafic.

#terenuri, #criza , #Terenuri