Cum au reusit vecinii Romaniei sa-si construiasca autostrazi

Vineri, 13 Martie 2009, ora 09:54
3163 citiri
Cum au reusit vecinii Romaniei sa-si construiasca autostrazi

Patru oficiali straini, un croat, un sloven, un ceh si un polonez, au vorbit despre modul in care au reusit sa isi dubleze, chiar tripleze, reteaua de autostrazi in ultimii 20 de ani.

Romania are mai multe proiecte prin concesiune, dar ineficienta absorbtiei fondurilor UE pentru infrastructura, costurile mari cu exproprierea terenurilor si atribuirea catre gigantul american Bechtel a unui contract, finantat exclusiv de la buget, intarzie clarificarea concesiunilor, informeaza Romania Libera.

Croatia a reusit ca intre 1970 si 1990 sa construiasca 250 de kilometri de autostrada, adica dublu fata de cat s-a realizat la noi.

"Astazi, avem trei mari companii care administreaza si exploateaza autostrazile", explica pentru "Romania Libera" Kata Kupresak, de la Croatian Motorway Ltd., cea mai mare societate de profil din Croatia, cu capital de stat.

Situatia Sloveniei este si mai buna, are un teritoriu mai mic de zece ori ca al Romaniei, dar autostrazi cu 200 de kilometri mai lungi.

Cehia cu 79.000 kilometri patrati detine 680 kilometri de autostrazi. Fata de Romania situatia este buna, dar fata de Slovenia care este un stat de patru ori mai mic ca Cehia nici acestia nu stau foarte bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, # slovenia, # autostrazi, # constructie, # infrastructura , #Terenuri