Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Constructiile vor avea un cod cu reglementari severe din 2007

Constructiile vor avea un cod cu reglementari severe din 2007
Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a elaborat un proiect pentru stabilirea unui cadru legal unitar in domeniul constructiilor care, urmeaza sa fie aprobat in primul trimestru al anului viitor, a anuntat directorul general ISC, Dorina Isopescu, in cadrul unei conferinte de presa."Proiectul Ordonantei de Urgenta pentru aprobarea acestui cod se afla in faza de dezbatere, urmand ca el sa fie supus aprobarii Executivului in aceasta luna, si sa intre in vigoare in perioada ianuarie-martie 2007", a spus Dorin Isopescu.
Prin intermediul acestui cod, Romania va avea legi similare celor din Uniunea Europeana in domeniul constructiilor, pentru ca in acest moment exista prea multe legi, hotarari si ordonante de guvern care pun probleme in aplicarea reglementarilor.

Codul constructiilor prevede, in afara de unificarea legislatiei, si noutati in domeniu. Printre acestea se numara infiintarea unor entitati fizice sau juridice care sa se ocupe de eliberarea certificatelor de urbanism, proces care pana acum era de competenta primariilor. De asemenea, se va interzice eliberarea unor autorizatii de constructie in zonele inundabile, urmand ca persoanele care locuiesc deja in astfel de constructii sa fie stramutate, primind insa si despagubiri.

Totodata, pentru constructiile realizate, raspunderea civila se poate aplica si rudelor de gradul unu ale proiectantilor, specialistilor si executantilor, pentru ca pana acum legea prevedea acordarea unei autorizatii de proiectant, fara a impune o data de expirare a acestei autorizatii intervenind astfel multe abuzuri.

Proiectul de cod prevede si obligativitatea asigurarii cladirilor pe durata executiei acestora si pe toata durata de folosinta. De asemenea, vor fi introduse scutiri de la plata taxei de eliberare a autorizatiei de construire si a impozitului pe locuinta pe perioada de rambursare a creditelor contractate de catre proprietarii, persoane fizice si - sau juridice romane, care reabiliteaza termic locuintele sau modernizeaza cladirile mai vechi de 50 de ani.

Totodata, dupa 1 ianuarie 2007 romanii nu vor mai putea folosi la ridicarea caselor materiale considerate periculoase precum azbocimentul, cartonul bituminat care nu este protejat impotriva focului si anumite tipuri de vopsele.

Codul constructiilor asigura si clarificarea relatiilor de subordonare dintre Planul de Urbanism General (PUG), Planul de Urbanism Zonal (PUZ) si Planul de Urbanism de Detaliu (PUD).

Pentru executarea de lucrari fara autorizatie sau pe terenuri pentru care investitorii nu poseda titluri de proprietate sau un drept legal de administrare, precum si pentru desfiintarea sau demolarea unor monumente istorice fara avizul Ministerului Culturii vor fi aplicate sanctiuni sub forma de amenzi cuprinse intre 100.000- 120.000 lei sau inchisoare de la sase luni la trei ani si obligativitatea desfiintarii constructiei.

"Noul cod reglementeaza profesia de inginer constructor care pana acum nu era in totalitate standardizata. Totodata, codul va reglementa si cazurile de mobilitate pe piata muncii in domeniul constructiilor ", a precizat directorul general ISC.

Reprezentantii ISC sustin ca noul cod al constructiilor este realizat dupa analiza unor legi similare din Anglia, Franta, Germania si SUA.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1174 ori