Constanda vrea sa darame Satul Francez

Marti, 18 Martie 2008, ora 12:50
1960 citiri
Constanda vrea sa darame Satul Francez

Omul de afaceri Costica Constanda va darama actualele case si blocuri de pe terenurile detinute dupa schimbul prin care Primariei Capitalei a recuperat parcul Bordei, in locul actualelor constructii urmand sa fie ridicate unele noi."Voi plati Primariei Capitalei, care este proprietarul caselor, 6,4 milioane de euro. Vreau sa le daram pentru a putea ridica acolo constructii moderne. Actualele locuinte au fost zidite la inceputul aniilor '90 si sunt prost construite, din materiale de slaba calitate. Nu locuintele sunt valoroase acolo, ci zona", a precizat Costica Constanda.


Omul de afaceri spune ca,dupa daramarea tuturor caselor, va urma viabilizarea terenurilor, pentru a se putea realiza noi constructii, informeaza NewsIn. "Totul, de la plata pentru casele ce vor fi daramate si pana la viabilizare, va costa 30-40 milioane euro", a mai spus Constanda. Potrivit actualului propietar al terenurilor, in zona sunt 18 vile si cateva cladiri de apartamente.


Locuintele de pe suparafata detinuta de Constanda in Satul Francez au fost construite in 1992-1993, spune avocatul omului de afaceri, Traian Briciu. "Primaria Capitalei, impreuna cu World Trade Center (WTC), a inceput constructiile in zona, desi se stia ca exista o revendicare pentru teren din partea familiei Lincaru", a precizat avocatul lui Costica Constanda.


La realizarea constructiilor din Satul Francez, in sectorul 1, municipalitatea a participat cu terenurile, pe care a ramas proprietar, iar WTC a efectuat lucrarile propriu-zise, devenind, prin aceasta asociere, proprietarul locuintelor. In anul 2000, insa, familia Lincaru a castigat procesul prin care isi revendica dreptul de proprietate asupra terenurilor, pe care, ulterior, le-a vandut lui Costica Constanda.


In aceste conditii, Primaria Capitalei ar fi trebuit, conform contractului de asociere, sa despagubeasca WTC pentru constructiile realizate. "Primaria a preferat, insa, sa ofere lui Costica Constanda o suprafata echivalenta in Parcul Bordei, recuperandu-si astfel terenurile pe care le detinea la momentul asocierii cu WTC", spune avocatul Traian Briciu.


In 2003, Primaria a devenit si proprietar al caselor detinute de WTC, pe care le-a cumparat de la Autoritatea pentru Valorificare Activelor Statului (AVAS). Aceasta din urma le dobandise de la WTC, in procesul de recupare a unor datorii. In urma actului de cumparare, municipalitatea a intabulat atat terenurile din Satul Francez, cat si proprietatile construite pe acestea.


In urma actului notarial semnat, sambata, Primaria a oferit in locul unei suprafete de 28.000 din Parcul Bordei o suprafata echivalenta din Satul Francez. "Costica Constanda a devenit astfel proprietar si al terenului, si al caselor. Tin sa mentionez ca toate locuintele din Satul Francez sunt in regim de inchiriere si, pentru a stinge orice litigii, Constanda a oferit o suma de bani pentru constructii, echivalenta cu valoarea lor de achizitie", a mai spus avocatul Traian Briciu.