Terenurile agricole ii imbogatesc pe straini. Unde greseste statul

Joi, 14 Martie 2013, ora 09:11
4358 citiri
Terenurile agricole ii imbogatesc pe straini. Unde greseste statul

Pretul terenurilor agricole din Romania, mult mai mic decat media europeana, ii incurajeaza pe investitorii straini sa pregateasca noi proiecte si chiar sa viseze la randamente de minim 10%.

Pana acum, mai mult de 5% din suprafata agrara a tarii apartine strainilor, iar eforturile timide si nesiguranta autoritatilor nu ii sperie pe cumparatori.

Britanicii de la companiile Velcourt Group si Mintridge International au anuntat ca sunt gata sa investeasca pana la 20 de milioane de euro in proiecte pe piata din Romania. Directorul general Velcourt Group, James Townshend, recunoaste ca Romania este atractiva pentru investitii, mai ales datorita perspectivele de crestere a valorii activelor si calitatea terenului agricol.

Townshend se asteapta ca proiectele pe care le va dezvolta in Romania vor aduce randamente de peste 10%, atat din operatiunile de exploatare agricola cat si prin cresterea preturilor terenurilor.

"Vom obtine randamente in doua feluri: vom creste productivitatea si vom reduce costurile si exista potential pentru operatiuni foarte profitabile in agricultura, ca urmare a calitatii foarte bune a solului", a spus directorul Velcourt Group, citat de Bloomberg.

Pretul terenurilor va ajunge la 7.000 de euro pe hectar

Seful companiei britanice estimeaza ca pretul terenurilor agricole va creste, in urmatoarii sase-sapte ani, pana la o medie de 7.000 de euro pe hectar.

In prezent, Preturile terenurilor agricole din Romania sunt printre cele mai scazute din Europa, media fiind de 2.700 de euro. Diferenta mare a tarifului a fost observata si de Dragos Dragoteanu, patronul agentiei imobiliare Euroest.

"In tarile din Europa de Vest preturile pe hectar pentru terenul agricol sunt situate undeva intre 8.000 si 20.000 de euro. Asta inseamna de 4 sau de 10 ori mai mari decat in Romania, unde pretul mediu pe hectar de teren agricol este undeva in jur de 2000 de euro", spune Dragoteanu.

Strainii au cheltuit 500 milioane de euro pe terenurile agricole

In aceste conditii, nici nu este de mirare de ce vesticii sunt atat de interesati sa investeasca pe piata locala, cumparand terenuri agricole. Pana acum, strainii au cheltuit mai mult de 500 de milioane de euro pe terenurile agricole din tara. Fenomenul a fost remarcat de autoritati, dupa ce mai multi specialisti au atras atentia ca 5% din suprafata agrara a tarii a devenit proprietatea italienilor, a danezilor sau a nemtilor.

Acestia nu sunt neaparat interesati de investitii serioase si de crearea unor noi locuri de munca, ci mai degraba fac specula. Cumpara parcele la preturi mici si apoi le revand la suprapret sau le lasa nelucrate.

Persoanele fizice straine nu vor cumpara terenuri agricole la scara mare in Romania dupa liberalizarea tranzactiilor, la 1 ianuarie 2014, dar statul vrea sa introduca unele conditii la achizitia terenurilor, a declarat luni Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

"Avem intentia sa introducem anumite conditii la achizitia terenurilor de catre persoanele fizice straine. De exemplu, de la o anumita suprafata in sus, sa zicem 5 hectare, cumparatorii sa fie agricultori si sa aiba cunostinte in domeniu", a afirmat Irimescu la un eveniment de profil.

Interdictia de vanzare a terenurilor catre straini ar putea fi prelungita

La randul sau, Ministrul Agriculturii a mentionat ca va lua masuri pentru combaterea achizitiilor de teren facute de straini. Singura problema este ca statul vrea sa combata fenomenul de abia de la 1 ianurie 2014, data la care liberalizarea pietei, stipulata in Tratatul de aderare la UE, va intra in vigoare.

Pana atunci, ministerul de resort vrea sa impuna ii oblige pe fermieri sa isi lucreze terenul, impunand impozitul pe parloaga.

Impozite mai mici in Agricultura?

Seful de la Finante recunoaste ca autoritatile nu au stabilit un mod de calcul, dar prin introducerea acestui impozit vrea ca sa ii determine pe fermieri fie sa lucreze terenul, fie sa il dea in arenda.

In Romania, din totalul de 14,7 milioane hectare de teren agricol, 1,3 milioane de hectare sunt nelucrate, potrivit statisticilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Jucatorii de pe piata atrag atentia ca un astfel de impozit ar trebui sa se aplice diferentiat: strainii care au achizitionat suprafete agricole insemnate trebuie sa fie incurajati sa lucreze pamantul, iar cei care se afla in incapacitatea de a lucra ar trebui sa fie impulsionati sa il arendeze.

Ce sanse are impozitul pe parloaga sa revigoreze agricultura

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#teren agricol vanzare, #teren agricol Romania, #straini cumparare teren agricol , #Terenuri agricole