Tabara: In judete cu pontential agricol sunt multe terenuri nelucrate

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 16:28
1925 citiri
Tabara: In judete cu pontential agricol sunt multe terenuri nelucrate

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, joi, la Arad, ca la ora actuala sunt zeci de mii de hectare de terenuri agricole care nu sunt lucrate, multe dintre ele fiind in judetele din vestul tarii, informeaza NewsIn.

"Aveti in continuare, in partea de vest, din pacate judete cu puternic potential agricol, foarte multe suprafete necultivate, nelucrate. De exemplu, 54.000 - 64.000 de hectare sunt sumai in judetul Timis nelucrate. Sunt destule ramase si in Arad, Bihor, mai putin Satu Mare.

Si in sud, in judetul Dolj", a afirmat Valeriu Tabara, care a mai afirmat ca "activitatea agricola este de doi ani de zile o activitate rentabila acolo unde se lucreaza bine".

Tabara a mai spus ca anul 2011 este unul de "exceptie" in agricultura Romaniei.

"Din fericire, avem un an de exceptie care confirma un potential de exceptie al tarii. Ei poate ca niciodata nu am intalnit situatia in care culturile de toamna si culturile de primavara sa poata da un maxim. Este foarte greu sa intalnesti factorii de favorabilitate si specialistii.

Anul acesta, aceste conditii sunt indeplinite. Foarte multi au spus ca doar conditiile climatice au dus la aceste rezultate de exceptie. Cea mai mare si cea mai importanta contributie au avut-o fermierii romani. Aplicarea unor tehnologii in concordanta cu conditiile climatice inseamna influentarea materialului biologic pe care il cultivi", a mai declarat Valeriu Tabara.

Ministrul le-a mai cerut agricultorilor sa continue sa lucreze pamantul, afirmand ca este convins ca vor avea rezultate bune.

"Soiuri de grau romanesc au dat productii de peste 8 tone la hectar.

Soiuri romanesti au dat in unele zone pana la 9 sau chiar 10 tone la hectar. Continuati sa lucrati bine pamantul. Sunt convins ca veti avea rezultate economice, si in 2012, foarte bune.

Si e nevoie sa fie continuitate. Reusita noastra depinde de modul cum vom lucra pamantul. Studii importante ale Bancii Mondiale spun ca nu irigatiile sunt elementul esential pe care va trebui sa mergem in continuare, ci sistemele de gestionare a apei in sol", a afirmat Valeriu Tabara, care a mai adaugat ca ministerul va continua sa sustina "agricultura serioasa".

"Poate pentru prima data din '90 incoace, indicatorii bugetari pentru agricultura sunt creionati pana in 2013. Tot ceea ce inseamna angajamente pentru fermieri vor fi respectate", a spus Tabara.

De asemenea, ministrul Agriculturii i-a indemnat pe agricultori sa se asocieze.

"Nu stati pe ganduri, asociati-va. Vor castiga, in perspectiva, cei care se asociaza. Cei care raman singuri, peste cinci ani vor fi cumparati de altii mari mari. Daca acum nu va asociati, toti veti fi cumparati fara probleme si foarte usor in anii urmatori. E nevoie de organizare. Fara productia si relationarea externa a cooperativei, din 2015, cand se vor suspenda cotele, nu veti mai avea sanse. Nu veti putea concura cu ceilalti", a mentionat ministrul.

Tabara le-a mai cerut producatorilor agricoli sa-si marcheze produsele. "Individualizarea, denumirea de origine este importanta la lapte ca si la vin. Denumirea regionala este importanta pentru produsele de nisa cu care vom putea cuceri piata nationala, dar si pe cea europeana si nu numai. Este sansa noastra mare sa putem vorbi de o organizare mai pragmatica a agricultorilor", a mai spus Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a participat, joi, la Arad, la deschiderea oficiala a celei de-a XXII-a editii a Targului Agromalim, targ international de agricultura, industrie alimentara si ambalaje. La eveniment participa peste 250 de participanti din Romania, Ungaria, Germania, Italia, Cehia, Danemarca, Marea Britanie si Spania.

De asemenea, Valeriu Tabara a pus piatra de temelie la constructia unui centru de conferinte, care va fi realizat in incinta Expo Arad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #valeriu tabara, #terenuri agricole, #asociatii agricultori , #Terenuri agricole